latinica  ћирилица
18/09/2017 |  18:53 ⇒ 19/09/2017 | 10:55 | Autor: RTRS

BiH pristupila Transportnoj zajednici. Јesu li zaobiđene institucije Srpske? (VIDEO)

Denis Zvizdić potpisao je Ugovor o pristupanju BiH Transportnoj zajednici. Tri mjeseca nakon zemalja regiona, nema više prepreka za četiri infrastrukturna projekta odobrena BiH, vrijedna pola milijarde.
Transportna zajednica - Foto: RTRS
Transportna zajednicaFoto: RTRS

Iako ne spore značaj, predstavnici Srpske strahuju - da li je ugrožen Mehanizam koordinacije.

Nakon što je Predsjedništvo BiH odobrilo, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc u Briselu i potpisao, BiH je pristupila Transportnoj zajednici. Potpisnici zadovoljni. 

- Zbog činjenice da će naša ukupna infrastruktura biti usklađena etapno sa standardima koji važe u Evropskoj uniji to znači razvoj naše infrastrukture. Drugi izuzetno važan razlog jeste da sa današnjim potpisivanjem ovog ugovora smo realizovali bazni preduslov koji će nam pomoći da uđemo u operacionalizaciju projekata koje je biH dobila na posljednjem samitu u Trst - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

- Željela bih pohvaliti kolege u BiH koji su bili dovoljno poitički zreli da prevaziđu političku krizu i budućnost zemlje i njenih građana stave na prvo mjesto - izjavila je evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Pitanje je koliko su problemi zbog kojih je BiH kasnila sa potpisavanjem Ugovora zaista riješeni. Podsjetimo jednoglasna podrška na sjednici Savjeta ministara, početkom mjeseca, donijela je bar tri različita stava BH ministara o pitanju - ko će BiH predstavljati u Transportnoj zajednici. Situacija nije puno jasnija ni nakon što se o svemu izjasnilo Predsjedništvo. Iako u odluci stoji da će koordinaciju po pitanju učešća, a time i predstavljanje BiH u zajednici dogovoriti nadležna ministarstva, zahtjev da se poštuje Mehanizam koordinacije, prema ocjeni iz Srpske, nije uvažen.

- Kakav novi dogovor, nema novog dogovora. Dogovor je u Mehanizmu koordinacije. Ako upućujete na novi dogovor onda razbijate Mehanizam koordinacije, e mi nećemo da se on razbije - naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Nismo uvrstili mehanizam koordinacije, što mislim da je bila greška - smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Da je srpski član Predsjedništva morao tražiti jasnije pozicioniranje Srpske, poštovanje volje njenih institucija, ali i Ustava te pridržavanja Mehanizma koordinacije smatra Staša Košarac. Dok bh vlasti insistiraju da će sva pitanja biti riješena kompromisom, i Košarac strahuje da će Srpska izvući deblji kraj. 

- Mladen Ivanić, kao član Predsjedništva nije trebao da dozvoli da taj dokument prođe Predsjedništvo, a da prethodno vrlo jasno bude navedena vidljivost Republike Srpske u skladu sa Mehanizmom koordinacije - dodao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

BiH je Transportnoj zajednici pristupila u roku koji je dao evropski komesar Јohanes Han, kako sredstva za projekte ne bi bila prebačena drugim zemljama. Ipak, još nije jasno kako će kompromis na koji se pozivaju sa bh. nivoa funkcionisati kada u Transportnoj zajednici budu kandidovani novi projekti, i ko će snositi odgovornost ako Republika Srpska ignorisanjem njenih institucija zaista bude oštećena.