latinica  ћирилица
18/09/2017 |  19:05 | Autor: RTRS

Povećan broj zahtjeva za dobijanje azila u Njemačkoj

Broj zahtjeva turskih državljana za dobijanje azila u Njemačkoj ove godine je porastao za 55,4 odsto u odnosu na isto period prošle godine, saopšteno je iz njemačke Vlade.

Prema podacima njemačke Federalne kancelarije za migracije i izbjeglice /BAMF/, Njemačka je od januara do avgusta ove godine primila 4.408 zahtjeva za azil turskih državljana, što je za 55,4 odsto više u poređenju sa 2.836 zahtjeva u istom periodu u 2016. godini.

Portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je izjavila da je povećan broj zahtjeva državljana Turske za azil u Njemačkoj, a da je razlog tome nepoznat.

Iz Ministarstva je u aprilu saopšteno da su najmanje 262 turskih diplomata i članova vojnog osoblja podnijeli zahtjev za azil u Njemačkoj nakon prošlogodišnjeg neuspjelog vojnog udara u Turskoj.

Nakon vojnog udara u Turskoj u julu 2016. godine turske vlasti su uhapsile više od 40.000 osoba i otpustile više od 100.000 zaposlenih u vojsci, državnim službama i privatnom sektoru.

Turski ministar odbrane Fikri Isik je u januaru pozvao Njemačku da odbije zahtjeve za azil za 40 osoba, od kojih su većina bivša vojna lica višeg ranga, a za koje se smatra da su povezani sa pokušajem državnog udara.

Izvor: Srna