latinica  ћирилица
18/09/2017 |  19:22 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

"Opozicija kopira plenume nakon rušilačkih protesta u Federaciji BiH" (VIDEO)

Opozicija u Narodnoj skupštini kopira plenume građana nakon rušilačkih protesta u Federaciji. Tako je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila najavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, da će i vanparlamentarno djelovati.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Za potpredsjednicu SNSD-a, Željku Cvijanović, najava povratka opozicije u skupštinske klupe ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na nezadovoljstvo građana njihovim ponašanjem tokom prethodnog zasjedanja Narodne skupštine. Najavljivanje tzv. "otvorenih parlamenata", za Cvijanovićevu je scenario, kakav je viđen u Federaciji. 

- Način na koji Borenović najavljuje kako će se rasprave o interpelacijama i drugim temama iz Narodne skupštine preseliti u neke otvorene parlamente neodoljivo podsjeća na 'plenume građana' koje su neke opozicione partije u saradnji sa pojedinim dijelovima međunarodne zajednice organizovali prije par godina nakon rušilačkih i vandalskih protesta koji su organizovani u Federaciji BiH - rekla je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.

Tada je opozicija željela da se ti protesti preliju i u Republiku Srpsku, podsjeća Cvijanovićeva za Srnu i dodaje da se iza svega krije nezadovoljstvo izbornim rezultatima.

- U Borenovićevoj najavi ne vidim nikakvu originalnost, tada su to bili neki plenumi građana u FBiH, sada su to neki otvoreni parlamenti u Republici Srpskoj, a cilj je isti - zaobići ulogu zvaničnih institucija i stvoriti neke vaninstitucionalne centre odlučivanja. A, kako su završili plenumi građana u FBiH, to već znamo. Dakle, Borenovićeva ideja o otvorenim parlamentima je kopija već viđenog - dodala je premijerka Srpske.

Podršku za vaninstitucionalno djelovanje članice Saveza za promjene dobijaju i iz Federacije – iz Demokratske fronte saopštavaju da opoziciji u Republici Srpskoj daju punu podršku u, kako kažu, raskrinkavanju lika i djela Milorada Dodika, odnosno njegovom uklanjanju sa vlasti. 

Manjina želi da nasilnim metodama paralizuje rad Narodne skupštine, izjavio je za SRNU predsjednik Parlamenta Srpske. U svakoj demokratiji, pa i ovoj, kaže, većina je ta koja donosi odluke. 

- Ne može se 31 pozivati da he njih narod birao. Izabrao je i ostalih 52 poslanika. Njih svih 83 imaju obavezu da rade i poštuju zakone i polsovnik - naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću ni dans nije sporno da situacija u Srpskoj bude riješena makedonskim scenarijem. 

- U čemu je loš makedonski scenario? U čemu je problematičan makedonski scenario da se toliko priziva? - pita se Mektić.

- To je čista glupost. Kakav je to način da ministarkaže "Hajde da se u državi stvara nasilje". Mislim da je on dao neopreznu izjavu i da nije svjestan kakve mogu biti posljedice - naveo je predsjednik Socijalističke partije Srpske Petar Đokić.

Problem je u tome što destabilizacija svake države počinje udarom na institucije vlasti, smatra glavna urednica ruskog “Fonda Strateške kulture”, Anja Filimonova. 

- Opozicija u Republici Srpskoj igra podlu ulogu i ne razumije kakve katastrofalne posljedice može izazvati ovaj njihov rat za sitne sopstvene materijalne interese - istakla je Filmonova.

Opozicija je, kaže, najčešće samo instrument u rukama zapadnih službi, koje žele da instaliraju svoje satelite na vlast, a krajnji cilj su, kaže Filimonova, ubrzane NATO integracije.