latinica  ћирилица
18/09/2017 |  21:43 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Crnogorci Prevlaku predali Hrvatima!?

Poluostrvo Prevlaka u potpunosti je pod kontrolom Hrvatske, dok je, izgleda, jedini trenutni spor taj da li Crnogorci i dalje imaju dozvolu hrvatske strane da nesmetano uplovljavaju u Bokokotorski zaliv.

Ministar državne imovine Republike Hrvatske Goran Marić rekao je u Konavlima kako bi do kraja godine država mogla da prepusti Opštini Konavle tvrđavu na Prevlaci koja će je potom dati na upravljanje Društvu prijatelja dubrovačke starine koje tamo planira da napravi Muzej austrougarske ratne mornarice, piše “Sputnjik“. Prema najavama hrvatske strane, projekat uređenja tvrđave na Prevlaci iz 19. vijeka vodilo bi Društvo prijatelja dubrovačke starine, u saradnji sa Opštinom Konavle.

Kako podsjeća “Sputnjik“, upravo je osnovna namjena nekadašnje austrougarske tvrđave, koju Hrvati namjeravaju da restauriraju na rtu Oštro, na Prevlaci (a što je i sami ulaz u Boku Kotorsku), bila da spriječi ulazak neprijateljskih brodova u zaliv Boke, pa je zajedno sa tvrđavama Mamula i Azra, predstavljala prvu liniju odbrane Boke od napada sa mora.

Nema nikakve dileme da onaj ko kontroliše poluostrvo Prevlaku samim tim kontroliše i ulaz u Boku, pa je utoliko neshvatljivije ponašanje crnogorske strane po tom pitanju, koja je objektivno imala jake argumente da Prevlaka, odnosno rt na ulasku u Boku pripadne Crnoj Gori.

Izvor: Sputnjik, Nezavisne novine