latinica  ћирилица
19/09/2017 |  08:32 | Autor: RTRS

Vučić nastavlja posjetu SAD-u

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku, gdje će učestvovati na sjednici Generalne skupštine UN, Blumbergovom "Globalnom biznis forumu" i održati niz bilateralnih sastanaka, javlja RTS.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Vučić će danas, prije otvaranja generalne debate 72. Generalne skupštine UN, prisustvovati prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Guteres.

Za danas su planirani i bilateralni sastanci sa predsjednikom Vlade Norveške Ernom Solberg, ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem, a prisustvovaće i prijemu koji priređuju predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frank Timermans i šef evropske diplomatije Federika Mogerini.

Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsjednika Francuske Emanuela Makrona - prezentacija Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

On će uveče prisustvovati prijemu koji priređuje američki predsjednik Donald Tramp.

Vučić će sutra učestvovati na Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", na kojem će, osim njega, govoriti predsjednik Mađarske Јanoš Ader, američki političar i filantrop Majkl Blumberg, šef indijske Mahindra grupacije Anand Mahindra i drugi.

Vučić će istog danas imati bilateralni susret sa turskim predsjednikom Redžepom Erdoganom, a prisustvovaće i večeri koju za šefove delegacija Zapadnog Balkana priređuje visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini.

U četvrtak, 21. septembra, planiran je sastanak Vučića sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, a potom je predviđeno da održi govor na Generalnoj skupštini UN.

Prema protokolu, Vučić će imati bilateralni sastanak sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom, te prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Posljednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, 22. septembra, Vučić će se sastati sa Guteresom.

Kako je najavljeno, glavne teme u Njujorku biće zaštita klime, nuklearno razoružanje i reforma Svjetske organizacije, a u žiži interesovanja biće situacija na korejskom poluostrvu.

Izvor: SRNA