latinica  ћирилица
19/09/2017 |  09:36 | Autor: RTRS

Utvrditi posljedice NATO bombardovanja

Više od stotinu srpskih stručnjaka okupljenih oko Inicijative za istinu o posljedicama NATO bombardovanja Srbije predložilo je da država osnuje novo tijelo koje će se baviti posljedicama agresije 1999. godine i ispitivanjem svih otrova nastalih od NATO bombi, pišu "Večernje novosti".
Godišnjica NATO bombardovanja - Foto: RTRS
Godišnjica NATO bombardovanjaFoto: RTRS

Prijedlog Inicijative da se formira nacionalna laboratorija, koja bi ispitala posljedice agresije na ljude i životu sredinu, dobio je podršku i kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni Vučiću, proslijeđeni su i ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine, a u njima je ukazano na neophodnost osnivanja koordinacionog tijela i nacionalne laboratorije.

Iza ove inicijative stoji više od stotinu stručnjaka različitih profila - hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, ljekara, kao i pripadnika Vojske Srbije, koji su bili aktivni poslije bombardovanja u prikupljanju materijala ili čišćenju terena od osiromašenog uranijuma.

Stručnjaci traže od države da obezbijedi rad za nacionalno tijelo i laboratoriju, navodeći da je to preduslov da Srbija sama, bez uloge drugih zemalja, ispita posljedice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i zagađivanje vode, zemlje i vazduha po zdravlje ljudi.

Član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti "Čovjek i životna sredina" Zorka Vukmirović rekla je da je u dopisu Vučiću ukazano da posljedice ne potiču samo od osiromašenog uranijuma, nego i od kancerogenih materija koje su se oslobodile nakon bombardovanja velikih industrijskih izvora.

Iako za sada nemaju dokaza, stručnjaci okupljeni oko Inicijative tvrde da je učestalost steriliteta i porast broja malignih bolesti od kojih u Srbiji godišnje oboli 37.000 ljudi, a 20.000 umre, bar jednim dijelom posljedica ekološke katastrofe izazvane NATO bombardovanjem.

Izvor: Srna