latinica  ћирилица
19/09/2017 |  10:43 ⇒ 11:04 | Autor: RTRS

Gojković: Za Vinču važna podrška Međunarodne agencije za atomsku energiju

Srbija je zainteresovana za dalju realizaciju projekta dodatnog unapređenja radiološke situacije na lokalitetu Vinča, za šta je izuzetno važna podrška Međunarodne agencije za atomsku energiju, izjavila je predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.
Beograd: Maja Gojković i Јukajo Aman - Foto: SRNA
Beograd: Maja Gojković i Јukajo AmanFoto: SRNA

Gojkovićeva je na sastanku sa generalnim direktorom ove međunarodne organizacije Јukijaom Amanom u Beču, gdje je predvodila delegaciju Srbije na zasjedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekla da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Ona je naglasila značaj ulaska Srbije u Savjet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

Gojkovićeva je izrazila uvjerenje da će to članstvo doprinijeti povećanju prepoznatljivosti Srbije u globalnim naporima održivog razvoja, upotrebom nuklearne energije u isključivo miroljubive svrhe.

Ona je istakla da su nastojanja za unapređenje cijelog sistema u oblasti nuklearne bezbjednosti i zaštite od jonizujućih zračenja, koje Srbija kontinuirano preduzima, u potpunosti saglasni sa procesom integracija u EU i usklađivanjem domaćeg zakonodavstva sa EU legislativom.

Gojkovićeva je dodala da je Srbija spremna da sprovede procedure za ratifikacije Konvencije o nuklearnoj bezbjednosti i Zajedničke konvencije o bezbjednosti upravljanja isluženim gorivom i bezbjednosti upravljanja radioaktivnim otpadom.

Izvor: SRNA