latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:05 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Đokić - Vulin: Uskoro definisati model saradnje (VIDEO)

Modeli saradnje u ekonomskom smislu i angažovanje preduzeća iz Srpske za potrebe Ministarstva odbrane Srbije bile su teme sastanka ministra industrije, energetike i rudarstva Srpske Petra Đokića sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom.
Banjaluka: Sastanak Đokić i Vulin - Foto: RTRS
Banjaluka: Sastanak Đokić i VulinFoto: RTRS

Kosmos, Orao i Fabrika motora specijalne namjene Pale su preduzeća koja bi trebalo da dobiju mogućnost da rade, angažuju svoje kapacitete i ostvare dobit.

Prvo u Kosmosu, pa sa ministrom industrije, energetike i rudarstva i direktorima preduzeća iz oblasti namjenske industrije – delegacija Ministarstva odbrane Srbije, na kraju dvodnevne posjete Srpskoj, razmatrala je moguće modele saradnje sa tri preduzeća. Posebno atraktivan bio je Kosmos, preduzeće koje je od nekada posrnulog, danas sve stabilnije.

- Moj mandat je počeo štrajkom radnika u tom preduzeću, a danas imamo preduzeće koje ima ugovorene poslove od šest miliona za ovu i do kraja godine će imati i više - rekao je ministar Petar Đokić.

Uz Kosmos, za koji postoji, kako tvrdi resorni ministar, i inicijativa za privatizaciju, razgovarano je i o saradnji sa Fabrikom motora specijalne namjene Pale i Orao iz Bijeljine. Ministarstvo odbrane Srbije, nakon dobrih iskustava sa preduzećima iz Srpske, itekako je zainteresovano za saradnju, a narednih dana svi modeli biće razmatrani.

- Imamo potrebu i za tehnologijom i za ljudima koji rade u ovim preduzećima i samo hoćemo da to podignemo na viši nivo da se zadovolje potrebe Vojske Srbije, ali isto tako da se unaprijedi i poslovanje, ali i život ljudi u Republici Srpskoj - naveo je Ministar Aleksandar Vulin.

Finansijski modeli još nisu precizirani, ali s obzirom na to da se radi o poslovima remonta vazduhoplovnog sistema Srbije, jasno je da je riječ o višemilionskim iznosima, potvrdili su ministri. Uz cifre, saglasni su, važna je i dugoročnost kojom se obezbjeđuje funkcionisanje ovih preduzeća. Uz Kosmos, Orao i Fabriku motora specijalne namjene, u okviru današnjeg razgovora kandidovana su još dva preduzeća - Tvornica prečišćivača Rogatica i fabrika u Rudom.