latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:29 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

Privreda baza sveukupne saradnje Srpske i Srbije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Novom Sadu da je privredna saradnja baza za sveukupnu saradnju Srpske i Srbije.
Delegacija Republike Srpske posjetila Novi Sad - Foto: Novosti.rs
Delegacija Republike Srpske posjetila Novi SadFoto: Novosti.rs

"Srbija i Republika Srpska mogu da ostvaruju sportsku, kulturnu, kao i bilo koju drugu saradnju, ali ako nema privredne, onda je teško ostvariti i sve ostale", rekao je Čubrilović novinarima u Regionalnoj privrednoj komori Novog Sada, prije početka promocije privrednih potencijala Srpske.

Čubrilović kaže da je na zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da stvore uslove kako bi se na najbolji način realizovala privredna saradnja Srpske i Srbije.

"Sa druge strane, zadatak privrednika Srbije i Srpske je da se uvežu na način da budu konkurentni na trećem tržištu, kao što je zapadnobalkansko", rekao je Čubrilović.

On je izrazio nadu da privrednici sa obje strane rijeke Drine imaju potencijale i ekonomsku moć da u svom domenu realizuju saradnju između Republike Srpske i Srbije.

"Ono što je do zakonodavne i izvršne vlasti, to je da ćemo sigurno reagovati na prijedloge privrednika i u skladu sa tim donositi odgovarajuća zakonska rješenja", istakao je Čubrilović.

On je naglasio da Republika Srpska i Srbija moraju stvarati uslove za ekonomski održiv prostor.

"Nismo mi tu samo da izražavamo ljubav jedni prema drugima. Mi moramo stvarati uslove za ekonomski održiv prostor, koji će biti poželjan za život sa obje strane rijeke Drine. Naši građani na osnovu tih potencijala treba da kreiraju svoju budućnost", rekao je Čubrilović.

Osim Čubrilovića, novinarima su se u Regionalnoj privrednoj komori obratili i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je danas da je glavni uslov za očuvanje Republike Srpske njeno ekonomsko jačanje zbog čega je od neprocjenjivog značaja privredna saradnja Srpske i Srbije.

"Bez ekonomskog osnaživanja Republike Srpske daleko je teže sačuvati njen pun integritet i politički kapacitet kako je to definisano Dejtonskim sporazumom, čiji je garant Srbija. Stoga je privredna saradnja između Srpske i Srbije od neprocenjivog značaja", rekao je Vučević novinarima u Novom Sadu, prije početka promocije privrednih potencijala Republike Srpske.

On je istakao da je ekonomski jaka Srbija garant opstanka Republike Srpske, kao i zaloga da će sve dogovoreno biti realizovano.

Vučević smatra da je ekonomska saradnja Srpske i Srbije obostrano korisna.

"Nas vezuju rođačke, prijateljske i druge veze i odnosi, ali bez ekonomskih nema budućnosti. Јačanje ekonomskih veza još više će unaprijediti i sačuvati upravo te naše dobre rođačke i prijateljske veze. Emotivne veze jednostavno ne mogu opstati bez jake i stabilne ekonomije", rekao je Vučević.

On je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom delegacije Narodne skupštine Republike Srpske Novom Sadu, jer će se, kako kaže, u otvorenom i konkretnom razgovoru definisati privredna saradnja Srpske i novosadskih privrednika.

"Zadovoljstvo mi je što će predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, kao i ministri Srpske danas sa nama iz Novog Sada razgovarati o privrednoj saradnji. Vidjećemo konkretno šta treba da se uradi da bi ta saradnja bila još bolja", naveo je Vučević.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je danas da je Srbija u robnoj razmjeni najveći spoljnotrgovinski partner Srpske.

"Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske, ali to nije dovoljno jer se uvijek može i mora težiti ka višem", rekao je Đurić novinarima u Novom Sadu prije početka današnje promocije privrednih potencijala Republike Srpske.

On ističe da delegacija iz Srpske danas boravi u posjeti Novom Sadu kako bi se našle nove mogućnosti za jačanje privredne saradnje, koje će omogućiti veći standard građana.

Đurić je naglasio da je region u posljednje vrijeme suočen sa odlaskom mladih u inostranstvo.

"U posljednje vrijeme suočeni smo sa značajnim migracijama stanovništva, odnosno odlaskom mladih školovanih ljudi u zemlje EU ili neke druge, koje im pružaju šansu za bolji život. Zato očekujemo od političkog faktora da bitno utiče na rješavanje tog velikog problema", rekao je Đurić.

On je uvjeren da su političari sa obje strane rijeke Drine spremni da se stave u funkciju potreba privrede kako bi bili stvoreni bolji uslovi za privređivanje.

"Zato ukupne odnose Srpske i Srbije treba staviti na jedan viši nivo kako bi privredna saradnja ojačala i još više učvrstila naše dobre veze", rekao je Đurić.

Delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske, koju predvodi predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović boravi u Novom Sadu povodom manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

U delegaciji su, osim Čubrilovića i Đurića, i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

 Izvor: SRNA