latinica  ћирилица
19/09/2017 |  12:03 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Kuburović: Učinjeni važni koraci u podršci žrtvama nasilja

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da su učinjeni važni koraci na sistemu podrške žrtvama nasilja u Srbiji, te najavila da će u dogledno vrijeme biti izrađena nacionalna strategija za podršku osobama koje su bile izložene nekom vidu nasilja.
Nela Kuburović na Konferencija o podršci žrtvama u ŽSrbiji - Foto: SRNA
Nela Kuburović na Konferencija o podršci žrtvama u ŽSrbijiFoto: SRNA

Govoreći u Beogradu na Konferenciji o podršci žrtvama u Srbiji, ona je podsjetila da je odnedavno u primjeni novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, a da je žrtva u centru tog zakona.

Prama njenim riječima, u posljednje vrijeme značajno su unaprijeđene službe za pomoć maloljetnicima-žrtvama nasilja, kao i žrtvama rata.

"Oko pet miliona dinara /42.000 evra/ iz sredstava oportuniteta izdvojeno je za pomoć organizacijama koje štite žrtve, a njihovo finansiranje će biti nastavljeno", rekla je Kuburovićeva i zahvalila Svjetskoj banci i OEBS-u što finansijski podržavaju projekte zaštite.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif je istakao da je žrtva u centru modernog pravosudnog sistema Evrope i da joj ta uloga pripada i u srpskom pravosuđu.

On je istakao da je potrebno insistirati na jakoj vezi države i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i položajem žrtava i poručio da Velika Britanija želi da aktivno pomogne da pravosuđe Srbije dostigne svoj pun kapacitet.

Izvor: SRNA