latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:32 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Golić: Neophodno uraditi mnogo toga da bi Srpska bila ekološki čistija

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je zadovoljna što su načinjeni veliki pomaci u odlaganju i zbrinjavanju otpada, ali da je neophodno još mnogo toga učiniti kako bi Republika Srpska bila ekološki čistija.
Srebrenka Golić - Foto: SRNA
Srebrenka GolićFoto: SRNA

"Treba još mnogo toga učiniti kako bi ovaj prostor napravili ekološki čistijim i promijeniti svijest građana da se otpad odlaže na mjesta koja su predviđena za to", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci.

Na pitanje da li će Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju uraditi nešto u vezi sa odlaganjem animalnog otpada koji predstavlja ozbiljan problem u Banjaluci, ona je navela da animalni otpad nije u nadležnosti ovog ministarstva, dodavši da se njegovo odlaganje rješava zakonskim propisom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

"Zakonskom regulativom, to je pitanje bilo pokrenutno u prošloj godini na nekom od skupštinskih zasjedanja", rekla je Golićeva i dodala da se pitanja svih vrsta otpada trebaju rješavati sinhronizovano.

Ona je istakla da je na zasjedanju parlamenta u julu usvojena Strategija upravljanja otpadom za period 2017-2026. godina, gdje je, kako je rekla, tačno navedena količina svih vrsta otpada koji se nalaze u Srpskoj.

"U prethodnih deset-petnaest godina nije rješavano ništa i ja sam zadovoljna što su veliki pomaci u tom segmentu napravljeni, ali nisam zadovoljna jer treba još mnogo toga učiniti, kako bi ovaj prostor napravili ekološki čistijim", kaže Golićeva.

Izvor: SRNA