latinica  ћирилица
19/09/2017 |  15:17 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Sastanak o izmjeni Strategije za procesuiranje ratnih zločina

U Tužilaštvu BiH danas je održan sastanak najviših zvaničnika entitetskih i pravosudnih institucija BiH o radu na predmetima ratnih zločina i izmjenama Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
Sarajevo: Sastanak najviših zvaničnika entitetskih i pravosudnih institucija BiH - Foto: SRNA
Sarajevo: Sastanak najviših zvaničnika entitetskih i pravosudnih institucija BiHFoto: SRNA

Sastankom je predsjedavala vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, a centralne teme sastanka odnosile su se na ubrzanje dinamike procesuiranja predmeta ratnih zločina i brzu komunikaciju između pravosudnih institucija uključenih u rad na predmetima.

Razgovarano je o praktičnim pitanjima u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, svakodnevnoj saradnji i komunikaciji institucija, kako bi se ubrzao rad u predmetima ratnih zločina, kao i potrebnim aktivnostima u izmjenama Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, navodi se u saopštenju.

Bilo je riječi i o komunikaciji između institucija BiH i entiteta prilikom prosljeđivanja predmeta na nadležnost entitetskim tužilaštvima, kao i svim ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina s ciljem pružanja podrške Radnoj grupi za izradu izmjena i dopuna Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Misije OEBS-a u BiH.

Izvor: SRNA