latinica  ћирилица
19/09/2017 |  19:10 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Srpske porodice ogorčene reizborom Mašovića (VIDEO)

Burna reagovanja u Republici Srpskoj na reizbor Amora Mašovića u Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH. Nezadovoljne porodice nestalih i ranije su tražile od privremenog Upravnog odbora da zbog jednostranog pristupa u traženju nestalih, Mašović konačno napusti upravljačku funkciju u Institutu.

Uz Mašovića, novi-stari član Kolegijuma je i Marko Јurišić. Zamijenjen je samo srpski predstavnik - umjesto Milutina Mišića imenovan je Nikola Perišić, bivši savjetnik ministra Mirka Šarovića.

Mjesecima je Milutin Mišić uzalud upozoravao osnivače Savjeta ministara i ICMP o nezakonitostima u Institutu! O rasipanju novca, mešetarenju kostima, postojanju parainstituta...A onda je on upozoren!

- Upozoravao sam da su suosnivači dali Institut u nadležnost SDA koja kadruje, jer predstavnik stranke mi je prije dva mjeseca rekao da će se ovo desiti - navodi Mišić.

I desilo se! Prvo su suosnivači, predvođeni Mašovićevom stranačkom koleginicom iz SDA Semihom Borovac, formirali privremeni Upravni odbor - tijelo koje zakon ne poznaje. U njega su ministri nezakonito smjestili svoje savjetnike. Onda je nezakoniti odbor, nezakonito sproveo konkursnu proceduru za imenovanje novih članova Kolegijuma direktora.

Šimun Novaković, predsjednik Privremenog UO, kaže "da mogu podnijeti žalbu, odnosno pokrenuti upravni postupak kod nadležnog suda i tražiti zaštitu svojih prava ako smatraju da je došlo do povrede kakve procedure".

Konkursna procedura je trajala skoro godinu dana. Eventualna pravosudna, trajaće najmanje dvije. Do tada će vječiti direktor Amor Mašović nesmetano da predsjeda iz fotelje u sjedištu Instituta. A kako će se u svemu snaći novopridošli SDS-ov kadar iz Kancelarije za veterenirastvo – Nikola Perišić?

- Očekujemo od gospodina Perišića da će ga vodati Amor Mašović i Marko Јurišić po kaficama, po ručkovima i da će on potpisivati sve što se pred njega postavi - smatra Milan Mandić, predsjednik Udruženja nestalih Sarajevsko-romanijske regije.

Iz Republike Srpske, danas glasnije nego ikada, pozivaju na reformisanje anarhičnog Instituta - ili povlačenje srpskih kadrova.

Marko Grabovac kaže da se u sve umiješala politika, a najveća odgovornost za to snosi Savjet ministara.

U Savjetu ministara o Institutu, odavno već postali su "ćutolozi". I u suosnivaču - ICMP. Ovi drugi već mjesecima sve glasnije lobiraju po Sarajevu za promjenu karaktera organizacije i izvlačenje iz suosnivačkog odnosa. Dok čekaju započete, a nezavršene ekshumacije, poput Kazana, Alipašinog polja, jame Radača. Ili potencijalne grobnice – njih oko 140 koje još nisu ni otvorene.