latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:33 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

"Matuzović i ostali"- Svjedok ranjen tokom kopanja rovova

Na suđenju desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine, svjedok Tužilaštva BiH Spasoja Ristanić rekao je da je iz Srednjoškolskog centra u Orašju, gdje je bio zatvoren, odvođen na kopanje rovova i da je tokom granatiranja bio ranjen.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Ristanić je rekao u Sudu BiH da se napetost u Orašju počela osjećati sredinom aprila 1992. godine, te da su svi koji su imali gdje otići, napuštali grad.

On je dodao da je gradom patrolirao rezervni sastav policije i da je postavljeno nekoliko punktova na kojima je vidio nepoznate, naoružane ljude u crnim uniformama.

Svjedok je priznao da se bojao za život, te da je otišao u sklonište u centru Orašja u kojem je bilo i muslimana i Hrvata. Tu je komandir Vojne policije Pero Vincetić doveo i njegovog oca. Nakon sedam dana, odvedeni su u salu Srednjoškolskog centra u kojoj su zatekli dvadesetak srpskih civila iz Bukove Grede, među kojima je bilo i nekoliko žena.

"Nepoznati vojnici u crnim uniformama kombijem su nas petnaestak odvezli prema Draganovcima na neki nasip 19. juna 1992. godine, a mi smo mislili da će nas ubiti. Međutim, raspoređeni smo po grupama da na tom brisanom prostoru pod granatama kopamo rovove. Јa sam ranjen u avgustu 1992. Taj dan je od gelera iste granate poginuo Mirko Cvijanović, a ranjena su i dva hrvatska vojnika", posvjedočio je Ristanić.

On je potvrdio da je znao Јaćima Cvijanovića, Peru Gavrića, Andriju Gavrića, Stojana Sarića i Radojku Savić, za koje je čuo da su podlegli povredama od premlaćivanja.

"Aćim Cvijanović je odveden u Donju Mahalu. Znali smo, koga su tamo odvodili da to nije dobro. Vratio se sa vidnim povredama. Iz oka mu je curila krv. Čuo sam kasnije da je podlegao", rekao je svjedok.

On je potvrdio da je tokom boravka u logoru u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi u Donjoj Mahali uglavnom redovno dobijao hranu, kao i ostali zatvorenici, te da njega niko nije tukao, maltretirao i zlostavljao.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković Stjepo Đurić i Mirko Јurić čiji predmet je spojen u ovom slučaju.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici Vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon srpskog stanovištva, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živkovići i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda ratnim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljeno 11. oktobra.

Izvor: SRNA