latinica  ћирилица
20/09/2017 |  19:01 ⇒ 21/09/2017 | 10:21 | Autor: RTRS

Mektić demantovao Mektića - prisluškivali smo, nismo prisluškivali! (VIDEO)

Brojna reagovanja na navode hrvatskog "Nacionala" da Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH nezakonito prati hrvatske političare i privrednike.
Dragan Mektić (foto:dnevnik.ba) -
Dragan Mektić (foto:dnevnik.ba)

Konfuziju je unio ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji je prvo priznao prisluškivanje hrvatskih zvaničnika, pa pokušao da se demantuje. Tvrdi, sve je po zakonu.

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić danas je imao dva komentara. U prvom nije demantovao pisanje "Nacionala" da OBA prisluškuje hrvatske političare.

- Sve do čega smo došli, sve što smo saznali, a o čemu je nešta pisao portal "Žurnal", a nešto "Nacional" zagrebački, smo postili su skladu sa zakonom - smatra Mektić.

Samo 60-ak minuta kasnije, Mektić je pokušao objasniti da je govorio hipotetički. To jest, da OBA neće prezati da prisluškuje svakoga ko bude ugrožavao interese BiH. 

- Ustavna je mogućnost da primjenimo i te posebne mjere, to sam rekao. Ali nisam rekao da OBA prisluškuje zvaničnike Hrvatske i molim vas da to korigujete - rekao je Mektić.

Najnovija špijunska afera potvrđuje da je BiH jedna od rijetkih zamalja u kojoj obavještajni sektor nije pod parlamentarnom kontrolom, smatra Nikola Špirić. Donedavnog člana Zajedničke komisije za kontrolu rada obavještajnih agencija BiH ne iznenađuju informacije o zloupotrebama obavještajaca.

- Stvaranje paralelizanma u obavještajnom sektoru je opasno po BiH, i kao što vidite za uspostavanje dobrosusjeskih odnosa - istakao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Špirić.

I poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović ovu aferu dovodi u vezu sa nedavnim navodima da obavještajci BiH prisluškuju državnike Srbije.

- Bojim se da su isti akteri, oni koji su bili i u aferi "Ušće", siguran sam da je ovo jedan paralelizam - izjavio je poslanik NB-a u Predstavničkom domu PS BiH Sadik Ahmetović.

- Ono što smo utvrdili na Zajedničkoj komisiji je da OBA radi po zakonu i lično sam uvjeren da nema prisluškivanja stranih političara - kaže šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu PS BiH Damir Bećirović.

Suštinski problem je nastao osnivanjem zajedničke obavještajne agencije. Tada je Federalna nezakonito preuzela premoć nad Obavještajnom službom Republike Srpske, kaže dekan Fakulteta bzbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić. OBA je, smatra, u veliki problem dospjela nakon afere prisluškivanja političara Srbije.

- Očigledno, kad se jedna takva afera poput "Ušća" ne riješi, afere počinju da sustižu jedna drugu - dodao je Ćeranić.

Ćeranić naglašava da bi o ovoj aferi trebalo da se, prije svih, oglase Savjet ministara i Predsjedništvo BiH