latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:37 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Obrazovanje u poljoprivredi uskladiti sa potrebama agrobiznisa

U Banjaluci se danas održava konferencija o visokom obrazovanju u poljoprivredi i saradnji sa agrobiznis sektorom koju organizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Univerzitetom primijenjenih nauka Vajnštefan iz njemačkog grada Trizdorf.
Banjaluka - Konferencija o visokom obrazovanju u poljoprivredi - Foto: SRNA
Banjaluka - Konferencija o visokom obrazovanju u poljoprivrediFoto: SRNA

Cilj konferencije je da se razmjenom mišljenja predstavnika univerziteta i industrije i sagledavanjem iskustava iz nekih od zemalja EU i regiona identifikuju mogućnosti unapređenja visokog obrazovanja u poljoprivredi, usklađenog sa potrebama i problemima agroindustrijskog sektora.

Rukovodilac Instituta za ekonomiku poljoprivrede i ruralni razvoj Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Željko Vaško rekao je novinarima prije početka konferencije da je ona organizovana s ciljem spajanja akademske zajednice, studenata i predstavnika privrede, kako bi se razmotrila pitanja koja su u obostranom interesu.

On je naglasio potrebu da kadrovi imaju što bolje kvalifikacije u skladu sa onim što od njih očekuje privreda.

"Na Poljoprivrednom fakultetu i na Univerzitetu postoji kritična masa istraživača i opreme koji mogu biti u funkciji privrede i zajedno sa njima rješavati određene probleme", rekao je Vaško.

On je naveo da su praktična znanja studenata veoma važna da bi se kasnije lakše zaposlili i odgovorili zahtjevima poslodavaca, zbog čega je iskustvo Univerziteta iz Trizdorfa veoma bitno, jer je to na ovom univerzitetu veoma dobro inkorporirano.

Vaško kaže da Poljoprivredni fakultet Banjaluka ima dobru saradnju sa određenim brojem privrednih subjekata, ali da ne mogu biti zadovoljni obimom te saradnje.

On je naveo da je Poljoprivredni fakultet uveo obaveznu praksu studenata koji na prvom i drugom ciklusu imaju obavezu da određeno vrijeme provedu u privrednim subjektima, gdje mogu primijeniti svoja znanja.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić istakao je da fakulteti nisu dovoljno povezani sa privredom da bi se utvrdile stvarne potrebe privrede i šta je to što fakulteti mogu uraditi da se naučno- istraživački rad usmjerava u interesu privrede.

"Među studentima nema dovoljno interesovanja da prisustvuju praksi i da uče ono što se u realnom životu dešava, a tu je i problem tehnološkog razvoja poslodavaca i njihova sposobnost da pruže ili prenesu znanje studentima", rekao je Trivić koji je i vlasnik banjalučke kompanije "Krajina klas".

Ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan rekla je da se danas slavi uspješna saradnja između Univerziteta Vajenštefan iz njemačkog grada Trizdorf, koji je jedna od vodećih institucija u oblasti agronomije u Njemačkoj, i Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Ona je naglasila da se današnjom konferencijom želi pokazati da je moguća saradnja između istraživanja i agrobiznisa.

Homanova je rekla da Njemačka podržava BiH, pogotovo u oblasti poljoprivrede, što potvrđuje i današnja konferencija.

"Bilo bi mi veoma drago kada bi BiH donijela nacionalnu poljoprivrednu strategiju, jer bi na taj način EU, odnosno Evropska komisija, bila u mogućnosti da dodatna sredstva stavi BiH na raspolaganje", navela je Homanova.

Ona je izrazila želju da političari u BiH što je moguće prije donesu državnu strategiju iz oblasti poljoprivrede , te da saradnja između banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta i Univerziteta Vajnštefan bude intenzivna i uspješna.

Profesor za agrarnu ekonomiju na Univerzitetu u Trizdorfu Јohanes Holcner kaže da konferencija o visokom obrazovanju u poljoprivredi i saradnji sa agrobiznis sektorom potvrđuje važnost buduće saradnje.

On je podsjetio da je saradnja između univerziteta u Banjaluci i univerziteta Vajnštefan počela prije petnaestak godina, te da je bila intenzivna i da im je želja da se još više intenzivira.

"Saradnja između univerziteta je važna, ali je još bitnija između univerziteta i industrije", naglasio je Holcner.

On je rekao da je rezultat saradnje ova dva univerziteta to što profesori, koji su studirali na Vajnštefan univerzitetu i fakultetima u Njemačkoj, sada predaju u Banjaluci.

"Znanje koje su stekli u Njemačkoj imaju priliku da ovdje prenesu drugima", rekao je Holcner i pozvao studente i sve zainteresovane iz agrarnog sektora da studiraju u Banjaluci, a da nakon toga nastave usavršavanje u Njemačkoj.

Izvor: Srna