latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:30 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

Klokić: Najvažnije je otvoriti nova radna mjesta

U okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa Zlatanom Klokićem, ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, imala je juče u Subotici, poslije prijema u Gradskoj kući, konstruktivan i sadržajan sastanak u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

- Najznačajniji su razgovori samih privrednika, koji u konačnici dovedu do novih poslova i novih radnih mjesta - istakao je Klokić.

 U delegaciji Vlade Republike Srpske sa ministrom Klokićem su bili: Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka. Ispred Grada Subotice sastanku su prisustvovali Dragi Vučković, načelnik Severno - bačkog okruga, Vesna Bosančić, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i poslove kabineta i Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicije i međunarodnu saradnju.

Na početku sastanka u Regionalnoj privrednoj komori učesnike je u ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji pozdravio direktor Predstavništva Mlađen Cicović i, uz nekoliko osnovnih informacija o manifestaciji “Dani Srpske u Srbiji“, poželio i uspješan rad, a privrednicima korisne i plodne razgovore i dogovore.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, u obraćanju na promociji privrednih potencijala Republike Srpske i susretima privrednika Srbije i Srpske izrazio zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje “ovako velikoj manifestaciji koja ima za cilj da spoji vrijednosti i poboljša međusobne odnose između Republike Srpske i Srbije“.

- Srbija i Republika Srpska razvijaju međusobne odnose na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, koji omogućava široku saradnju u raznim aspektima. Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju nastoji da tu priliku iskoristi na najbolji način i promoviše Republiku Srpsku i njene privredne mogućnosti, potencijale za investicije, kao i institucionalnu podršku i zaštitu koju pruža investitorima, jer Srbija predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera – rekao je ministar Klokić.

Ministar je istakao da Republike Srpska ulaže velika sredstva u razvoj infrastrukture koja je neophodna za jaku i stabilnu privredu. Investiraju se velika sredstva u izgradnju autoputeva, napravili smo planove za nove dionice koje će povezati velike regionalne privredne centre u Republici Srpskoj, a radimo na tome da naše putne pravce na najsavremeniji način povežemo sa Republikom Srbijom. Pored toga, pojednostavili smo propise potrebne za osnivanje firmi, tako da se cjelokupna procedura odvija po tzv. jednošalterskom sistemu, i to za veoma kratko vrijeme.

Ministar Klokić je najavio da će u petak biti potpisan sporazum o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srpske, kojim ćemo na još detaljniji način urediti buduće odnose i saradnju, na dobrobit naših građana i privrednika.

- Republika Srpska u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima potpisuje sporazume o saradnji sa regijama, kojima precizno definiše institucionalni okvir za saradnju, područja od uzajamnog interesa, te obezbjeđuje podršku za sprovođenje odgovarajućih aktivnosti iz tih sporazuma - rekao je Klokić i dodao da ovaj susret privrednika predstavlja osnovu za uspostavljanje saradnje, upoznavanje sa privrednim potencijalima i istaknutim kompanijama, kao i priliku da pozovemo privrednike ovog područja da investiraju u Republiku Srpsku, koja će ih dočekati prijateljski i uz svu neophodnu podršku, a Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i institucije Republike Srpske pružiće im svaku vrstu pomoći i omogućiti lakšu realizaciju poslovnih ideja i aranžmana.

- Srbija je naš najznačajniji trgovinski partner. Iako postoji disbalans u odnosu izvoza i uvoza, ti podaci se polako popravljaju i upravo bi ovaj susret trebalo da doprinese da spoljno-trgovinska razmjena bude još bolja. Najznačajniji će biti razgovori samih privrednika, koji bi trebalo u konačnici da dovedu do novih poslova, radnih mjesta i benefita za obe države – rekao je minstar Klokić.

Predsjednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović rekao je da mu je čast što i ove godine može da ugosti, kako je istakao, prijatelje iz Republike Srpske.

- Uključujući sve aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, uspeli smo da usmerimo i administraciju da zajednički stvaramo pravi milje kada je privreda u pitanju. Srbija je partner Republike Srpske, a oni su kod nas među prvih pet. Prošle godine promet je bio milijardu i trista miliona dinara, s tim da se većina odnosila na izvoz iz Srbije, pa smo odlučili da popravimo taj odnos. U prvih šest mjeseci ove godine postignuti su ozbiljni rezultati, izvoz iz Srbije je blizu 800 miliona dolara, dok je izvoz iz Republike Srpske porastao na 100 miliona, te se nadamo da će zbog pojedinih udarnih artikala on biti veći do kraja godine – rekao je Vojinović.

Predjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić je istakao da bi odličnu međukomorsku saradnju trebalo učvrstiti i podići na viši nivo, uključivanjem političkog faktora.

- Za nas je ovaj region posebno interesantan zato što preko Subotice očekujemo da ostvarimo kvalitetnu saradnju i sa privredom Mađarske, uvažavajući sve ono što Subotica čini i može, zahvaljujući poziciji koju ima u tim izuzetno dobrim privrednnim odnosima. Očekujem da će politički faktor takođe biti u funkciji zahtjeva razvoja privrede, što pokazuje i današnje prisustvo gospodina Klokića. Politički faktor je prepoznao potrebu da bliže, tješnje, kvalitetnije i bolje sarađujemo sa privrednim subjektima u cilju rješavanja svih pitanja koja su u interesu privrede, a onda cjelokupnog sistema - objasnio je Đurić.

Neposredno pred bilateralne privredne razgovore, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić je predstavio privredne potencijale Republike Srpske.

U direktnim, bilateralnim razgovorima privrednika iz Republike Srpske učestvovali su predstavnici preduzeća: Vigmelt Banja Luka, Colorit Banja Luka, Fabrika alatnih mašina Novi Јelšingrad Banja Luka, Exclusive Lingerie Banja Luka, Hemijska industrija Destilacija Teslić, Singerica Lift Prijedor i Armako Prnjavor.

Nakon plenarne sjednice u Regionalnoj privrednoj komori Subotica i bilateralnih razgovora privrednnika, delegacija Republike Srpske je obišla fabriku "Sever" u Subotici.

U Novom Sadu, na Trgu ispred Gradske kuće, otvorena je dvodnevna prezentacija turističke privrede Republike Srpske, ali je - zbog jakog pljuska i obilne kiše koja je dugo padala - izostala svečanost otvaranja. Mladi muzičari iz Republike Srpske koji su se bili baš dobro spremili za svirku na otvaranju – sviraće danas, pa i ako bude kiše.

U Vršcu je na sceni Narodnog pozorišta "Sterija" bila predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Poslednji mejdan Petra Kočića". Publiku i goste pred početak predstave je pozdravila Marina Lazarević, direktorka Narodnog pozorišta “Sterija“.

Predstavi su prisustvovali scenarista Vule Žurić, režiser Nebojša Bradić, Nataša Čonić Maljković, članica gradskog veća zadužena za područje kulture i Borislav Maksimović, saradnik za prosvjetu i kulturu u Predstavništvu Republike Srpske, kao i Biljana Stanić i Vesna Koprivica.

Radnja drame je smeštena u okupirani Beograd u Prvom svjetskom ratu i prati poslednji period života Petra Kočića, književnika i borca za prava Srba. Publika je dugim aplauzom pozdravila predstavu i odlične banjalučke glumce: Željko Erkić, Zlatan Vidović, Vladimir Đorđević, Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Miljka Brđanin, Sandra Ljubojević, Danilo Kerkez, Goran Јokić, Boris Šavija, Rok Radiša, Aleksandar Runjić i Boško Đurđević.

U Inđiji je na sceni Kulturnog centra Inđije, bila je pozorišna predstava pod naslovom “Life“ Studentskog pozorišta iz Banje Luke. Autor je Tina Kosi, a režiju i scenografiju potpisao je Aleksandar Pejaković.

Predstava je, kao dio manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", najvljena na Sremskoj televiziji, Televiziji Fruška gora, a izašao je i raspored događaja u “Sremskim novinama“, što je – kako su nam objasnile direktorka Kulturnog centra Ružica Јovanović i organizator Јelena Pešut – pobudilo naročitu paže ovdašnje javnosti te je u samo jednom danu, juče, predstava imala tri izvođenja: u 11, u 17 i u 20 sati. U prepodnevnim i poslepodnevnim časovima predstavu su pratili učenici Ekonomske, Elektrotehničke, Mašinske srednje škole kao i učenici Gimnazije. Termin u večernjim satima sačuvan je za sve zainteresovane građane Inđije.

Predstava je već u toku izvođenja izazvala mnogobrojne reakcije publike: pored aplauza na otvorenoj sceni, bilo je i glasnog konmentarisanja, pa i dobacivanja, što je sve i shvaćeno kao učestvovanje publike u predstavi, kao dvosmjerni tok dramskog djela.

Teme koje ovo djelo obrađuje vezane su za probleme adolescentnog doba i roditeljstva (alkoholizam, trudnoća, poremećaj ishrane itd). U ovoj drami niko nije optužen za ono što čini, tako da je sveopšti krivac zapravo društvo. Predstava je retrospektiva događaja koji su se desili u “nekom predhodnom lajfu". Adaptacijom komada radnja je premeštena u Banja Luku, a sjajnu dramsku priču svojom glumom ispričali su: Ena Radovanović, Јelena Stojaković, Radenka Ševa, Željko Kasap i Rajko Marčeta, saopšteno je iz Predstavništva Srpske u Beogradu.