latinica  ћирилица
21/09/2017 |  20:12 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Proslavljena slava Cetinjskog manastira

U Cetinjskom manastiru danas je proslavljena hramovska slava ove svetinje praznik Rođenja Presvete Bogorodice - Mala Gospojina.
Cetinje: Slava manastira - Foto: SRNA
Cetinje: Slava manastiraFoto: SRNA

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit mihalovsko-košicki Pravoslavne crkve Slovačke i čeških zemalja Georgije, koji sa šezdesetak poklonika iz svoje Eparhije boravi u posjeti svetinjama Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je Cetinje grad Presvete Bogorodice, jer je ona njegova pokroviteljka od kada je utemeljen, jer je većina hramova u njemu njoj posvećena.

"Ona je, sada zajedno sa rukom Svetog Јovana Krstitelja, sa svojom čudotvorniom ikonom koju je slikala ruka apostola Luke, zaista pokrovitelj ovoga grada", kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

Prema njegovim riječima, današnje bogosluženje početak je gradnje Hrama Svete Trojice na platou iznad Cetinjskog manastira, u kojoj treba da budu čuvane ruka Svetog Јovana Krstitelja, ikona Bogorodice Filerimske i čestica Časnog krsta.

Izvor: SRNA