latinica  ћирилица
22/09/2017 |  12:30 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Obilježen "Dan bez automobila" (FOTO)

Grad Prijedor je danas, povodom obilježavanja evropske kampanje "Dan bez automobila", obustavio saobraćaj za sva motorna vozila u užoj gradskoj zoni, a najmlađi Prijedorčani su na biciklima ili pješice defilovali zatvorenim ulicama.
Prijedor - Dan bez automobila - Foto: SRNA
Prijedor - Dan bez automobilaFoto: SRNA

Šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge Aleksandar Јeftić rekao je novinarima da je osnovna ideja obilježavanja ovog dana promovisanje alternativnih vidova saobraćaja, te ukazivanje na probleme koje automobili sa sobom nose, a to su saobraćajne nesreće, zagađenje vazduha ili buka.

"Ostavljanjem automobila kod kuće i kretanjem biciklom, pješice ili javnim prevozom život u gradovima se može učiniti zdravijim, kvalitetnijim i ugodnijim. Ovom akcijom podstičemo naše sugrađane da razmišljaju na taj način", naglasio je Јeftić.

Obustava saobraćaja za sva motorna vozila trajaće od 11.00 do 14.00 časova.

U obilježavanju "Dana bez automobila" učestvovali su prijedorski osnovci i članovi sportskih klubova, a pridružila su im se i djeca iz vrtića koja su kredom oslikavala ulice Prijedora.

U Novom Gradu je danas, u organizaciji Auto- moto društva, obilježen Dan bez automobila.

U Ulici Petra Kočića saobraćaj je bio obustavljen dva časa, a za to vrijeme djeca iz vrtića "Pčelica Maja" i učenici osnovnih škola su crtali, trčali i vozili bicikla.

Novi Grad - obilježen Dan bez automobila (Foto: SRNA)

Sekretar Auto-moto društva "Una" Slobodan Ličina rekao je da je ovo simbolična akcija u koju su uključeni najmlađi.

"Auto-moto društvo organizuje tokom godine više akcija u vezi sa bezbjednošću saobraćaja, a znatan dio tih aktivnosti namijenjen je najmlađima. Danas smo htjeli da kroz igru nauče da se u svijetu obilježava `Dan bez automobila`", rekao je Ličina i dodao da su svi učesnici dobili zahvalice.

U Gradišci je danas, povodom obilježavanja "Dana bez automobila", za saobraćaj bila zatvorena glavna Vidovdanska ulica, gdje su održana takmičenja u odbojci i fudbalu, krosu, biciklijada i vožnja bicikala na poligonu, defile fijakera i kulturno-zabavni program.

Gradiška - obilježen Dan bez automobila (Foto: SRNA)

Zamjenik načelnika Gradiške Ognjen Žmirić rekao je da je cilj evropske inicijative da probudi svijest građana o tome da za prevoz ne moraju uvijek koristiti automobile, već da više voze bicikle, pješače ili koriste kolektivne vidove prevoza.

"Veći gradovi sigurno imaju više problema uzrokovanih saobraćajnim gužvama nego Gradiška, ali i mi moramo biti svjesni da u budućnosti možemo da imamo veće gužve u saobraćaju nago danas", naveo je Žmirić.

U sportsko-zabavnom programu manifestacije "U grad bez automobila", čiji je organizator i pokrovitelj opština Gradiška, učestvovala su djeca iz Predškolske ustanove "Lepa Radić", učenici osnovniih škola i Srednje stručne i tehničke škole, Auto-moto društvo Gradiška i Komunalno preduzeće "Gradska čistoća", Kulturno-umjetničko društvo "Kolovit" i drugi.

Evropski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u 3.000 gradova širom Evrope.

Auto-moto društvo "Višegrad" obilježilo je danas Svjetski dan bez automobila u saradnji sa saobraćajnom policijom, osnovnom i srednjom školom, te mališanima iz obdaništa "Neven".

Višegrad - Dan bez automobila (Foto: SRNA)

U glavnoj višegradskoj Ulici kralja Petra Prvog, u kojoj je od 8.00 do 16.00 časova zabranjeno saobraćanje, organizovane su dječije igre i crtanje na asfaltu.

Sekretar Auto-moto društva "Višegrad" Radovan Lipovac rekao je novinarima da zatvaranjem glavne ulice organizatori šalju poruku da je moguće živjeti bez automobila, sa ciljem zaštite životne sredine.

Članovi Auto-moto društva "Višegrad" dijelili su letke o bezbjednosti u saobraćaju.

Izvor: SRNA