latinica  ћирилица
22/09/2017 |  18:16 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Srbin koji je prvi pobijedio "Gugl" i "Јahu", ponovo protiv ta dva giganta (VIDEO)

Srbin koji je prvi pobijedio najveće svjetske internet pretraživače "Gugl" i "Јahu", Milorad Trkulja, ponovo vodi sudski postupak protiv ta dva giganta.
Milorad Trkulja - Foto: RTRS
Milorad TrkuljaFoto: RTRS

U tužbu je, ovaj put, dodao i kompaniju "Majkrosoft". Nakon što su mu dva puta isplatili odštetu za narušavanja ugleda, Trkulja se nada da će epilog i ovaj put biti u njegovu korist.

"Najjači čovek na planeti koji se usudio da tuži tako jake, najjače gigante u istoriji svijeta, Јahu i Gugl. To sam ja", kaže Trkulja.

Ovako se predstavlja Srbin iz Australije, porijeklom iz Kukulja kod Srpca, koji je dobio blizu milion dolara vrijedne sudske sporove protiv najvećih svjetskih internet pretraživača. Odluku da tuži dva američka titana donio je nakon što ga je rezultat pretrage njegovog imena na internetu doveo u vezu sa kriminalnim miljeom Melburna.

- To je meni neko pronašao i doneo i rekao vidi. Sad kad neko normalan to gleda, reći će, mora da bude jedan od njih, znači oni su pokušali da ubiju - dodaje Trkulja.

A sve je počelo 2004. godine kada su mu pucali u leđa dok je u Melburnu ručao sa majkom. Australijski mediji ovaj slučaj povezali su sa obračunima bandi i tako se njegova fotografija našla kao rezultat pretrage najvećih kriminalaca. Nakon procedura dokazivanja da nikada nije počinio nijedno krivično djelo, tužio je Gugl i Јahu. Zbog narušenog ugleda, 2012. godine naplatio je 450 hiljada dolara. 

"Dvije i po godine su oni dovodili najjače advokate svijeta. Pokušavali da ubjede sudije da to nije ništa, da je to slika, da to nema ništa s tim i tako. Međutim, sudija je rekao ne. Kad sam pobijedio, to je palo k'o atomska bomba", istakao je Trkulja.

Dvije godine poslije naplatio je još 400 hiljada dokara, kada su se nagodili da slučaj riješe van suda. Međutim, prošle godine utvrđeno je da se njegove fotografije i dalje povezuju sa kriminalnim miljeom. Imao je namjeru ponovo da ih tuži, ali ga je advokat odgovorio. Ipak, na sud je otišao sam i sada očekuje konačnu presudu. Ne sumnja u ishod i ponosno poručuje:

"Trkulja – Amerika, 3:0 za Trkulju. Ustvari, sad će već biti 6:0".