latinica  ћирилица
23/09/2017 |  10:32 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Vigemark: Novac za projekte ostaje zarobljen bez povećanja akciza

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da je potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici Јugoistočne Evrope, iako je kasnilo dva mjeseca, važan korak za regionalnu saradnju u oblasti transporta.
Lars-Gunar Vigemark - Foto: SRNA
Lars-Gunar VigemarkFoto: SRNA

"Međutim, usvajanje seta zakona o akcizama jeste jedan od osnovnih preduslova za EU, ali i za međunarodne finansijske institucije, a tu prije svega mislim na Evropsku banku za obnovu i razvoj, da biste obezbijedili bespovratna sredstva u gotovini, ali i kredite", rekao je Vigemark za "Glas Srpske".

Vigemark je istakao da je glavni problem zašto reformski procesi u BiH ne idu željenom brzinom  -Izmjene Zakona o akcizama, koje same po sebi nisu strukturna reforma, ali, kako kaže, jesu pitanje finansiranja infrastrukturnih projekata i izgradnje puteva.

"Do sada niko nije izašao sa nekom boljom alternativom ili nekom drugom idejom koja bi bila realna. Ako nećete povećati akcize, taj novac se mora odnekud drugo namaknuti. Veoma je važno i uvesti sistem da sav prikupljeni novac, ma koliko ga bilo kroz povećanje akciza, bude trošen transparentno, da građani mogu vidjeti gdje odlazi, da se neće koristiti za popunjavanje budžetskih rupa, nego namjenski u investicije. Investicije su potrebne BiH na svim nivoima, posebno na nivou entiteta, u Republici Srpskoj", naglasio je Vigemark.

Vigemark je izjavio da ne misli da je mehanizam koordinacije "mrtvo slovo na papiru", navodeći da se svih 35 radnih grupa sastajalo tokom ljeta i da su izgradili nacrt odgovora na upitnik evropske komisije.