latinica  ћирилица
24/09/2017 |  15:48 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Bratunac nema lokalne medije, ali ima novca za BN televiziju (VIDEO)

Više od polovine ukupnih sredstava iz budžeta opštine Bratunac, za podršku medijima, uplaćivano je na račun BN televizije. U posljednjih desetak godina, samo za praćenje lokalne skupštine, plaćano im je oko 10 hiljada maraka godišnje. Za to vrijeme gasile su se lokalne radio-stanice i novine, jer pomoć opštine nisu imali.
Bratunac-finasiranje medija - Foto: RTRS
Bratunac-finasiranje medijaFoto: RTRS

Opština s nekadašnjom eksperimentalnom televizijom, radio-stanicom i lokalnim listom “Naša riječ“ danas je spala na oglasne table. Nedeljko Zelenović urednik nekadašnje opštinske radio-stanice kaže da je Radio Bratunac ugašen zbog političkih razloga tadašnje skupštineske većine koju je predvodila SDS.

"Kod nas je sve politika, mediji su kompletno postali politika........radio Bratunac, u kome sam ja bio urednik, ugašen je navodno iz finansijskih razloga“, istiače Zelenović.

Finansijskih sredstava zato ima za BN televiziju, odnosno pogodne medije, kažu u opoziciji. Sredstva namijenjena za medije nikada za vrijeme vladavine Nedeljka Mlađenovića, odnosno SDS-a, nisu bila transparentna niti je ikada raspisivan javni poziv za preraspodjelu tih sredstava.

Umjesto da pomogne rad lokalnih medija, načelnik opštine nerijetko se obračunava s novinarima. S druge strane novac redovno uplaćuje u Bijeljinu i Srebrenicu – kaže Ranko Јakovljević novinar lokalnog portala "Despotovina".

"Pa tako imamo situaciju da se šalju prilozi iz Bratunca kako u tom gradu teče medi i mlijeko. Međutim, situacija je sasvim drugačija....“, dodaje Јakovljević.

U opštini Bratunac ne postoji portparol, redovnih pres-konferencija nema - službenici i funkcioneri često odbijaju da govore za medije. Načelnik opštine i ovog puta odbio je da govori za našu televiziju.