latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:52 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Svjedok: Veselijeva bila u Halilovićevoj grupi u Kamenici

Svjedočenjem Ferida Hodžića u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Sakibu Haliloviću, komandantu Diverzantskog voda tzv. Armije BiH i Elfeti Veseli, pripadnici tog voda, zbog svirepog ubistva 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine, u selu Kamenica kod Zvornika.
Suđenje Elfeti Veseli (Arhiv) - Foto: RTRS
Suđenje Elfeti Veseli (Arhiv)Foto: RTRS

Osim što je posvjedočio da je, čak sedam mjeseci prije izbijanja rata, i na prostoru Vlasenice formiran ogranak Patriotske lige, Hodžić je potvrdio i navode optužnice o Halilovićevom komandovanju grupom diverzanata.

Bio je predratni komšija iz vlaseničke mahale optužene Elfete Veseli. Sakiba Halilovića Kibeta upoznao je krajem 1991. godine, na dan kada su za subregiju Vlasenica i zvanično uspostavljani opštinski štabovi Patriotske lige. Halilović je imenovan za komandanta opštinskog štaba za Zvornik, a on za Vlasenicu.

Hodžić je rekao da su se 11.oktobra 1991. godine upoznali u kući Mirsada Kavazbašića, na lokaciji Đugum, gdje su bili svi predstavnici opština od vojne policije do civilne zaštite.

Već u nastavku svjedočenja, čiji snimak nam Sud BiH nije dostavio, Hodžić je uzaludnim učinio sve dosadašnje pokušaje odbrane da Halilovića i Veselijevu predstavi tek kao civile u ratu. Svjedočio je Hodžić, a što i jesu vremenski i prostorno navodi optužnice, da je u julu 1992. godine Halilović sa svojom grupom od 25 do 30 ljudi, stigao u rejonski štab u Kamenici. Kao čovjek od povjerenja komandanta štaba sjeveroistočne Bosne Željka Kneza, Halilović je u Cersku i Kamenicu prenio i tako značajne naredbe iz Tuzle, o reorganizaciji snaga i formiranju 6. zvorničkog odreda. U vrijeme kada Hodžić i njegovi teritorijalci nisu imali nikakvu uniformu, Halilović i njegovi diverzanti bili su u maskirnoj. Zbog toga su ih, kaže Hodžić, prozvali specijalcima.

"Pitao sam ga otkud ovdje, a Kibe mi je rekao da imaju posebne diverzantske zadatke. Imate vi ovdje objekte od vitalnog interesa opštine. Rekao mi je da su meta diverzije elektropostrojenja, gasovod koji prolazi tom teritorijom i vodovod Zvornik", rekao je Ferid Hodžić.

Svjedok je prenio i saznanja kako je Elfeta Veseli u Kamenicu stigla upravo u Halilovićevoj grupi. Bez dileme je u sudnici prepoznao optužene i izjavio kako je Veselijevu u periodu iz optužnice – juli ili avgust 1992. godine - vidio u grupi uniformisanih vojnika, prilikom probijanja koridora. Oborio je svjedok Hodžić još jedan imaginarni temelj  odbrane. Kotu Žljebac, gdje je unakaženo tijelo dvanaestogodišnjeg Slobodana pronađeno, gotovo svakog mjeseca zauzimala je naizmjenično, srpska i muslimanska vojska. S tim da su muslimanske snage mnogo duže pod kontrolom držale to značajno uzvišenje. Odbrana je međutim, bezuspješno sve dosadašnje svjedoke pokušavala da navede na drugačije tvrdnje. Svjedočenje Ferida Hodžića biće nastavljeno u petak, 6. oktobra.