latinica  ћирилица
03/10/2017 |  09:13 ⇒ 10:26 | Autor: RTRS

Budžet FBiH u deficitu, a ne u suficitu kako je prikazano

Prošlu godinu budžet Federacije BiH završio je u deficitu od oko dva miliona KM, a ne u suficitu od 84,9 miliona KM, kako je bilo prikazano, piše "Dnevni avaz".
Vlada FBiH (arhiva) -
Vlada FBiH (arhiva)

Isti izvor navodi da su revizori ukazali da se iskazani finansijski rezultat ne može potvrditi za najmanje 86,6 miliona KM.

"Oko 199 miliona KM koštale su plate i naknade zaposlenih iz 61 institucije koje se finansiraju iz federalnog budžeta, a za političke stranke i koalicije u prošloj godini je izdvojeno 3,6 miliona KM", navodi se u tekstu.

Budžetski korisnici stvarali su obaveze veće nego što su im bila odobrena sredstva, pa su zato vršene preraspodjele sredstava, a i tekuća rezerva nije trošena za hitne i nepredviđene slučajeve, kako je propisano.

Dajući mišljenje s rezervom za izvršenje budžeta FBiH u prošloj godini, Kancelarija za reviziju institucija ukazala je da je bilo propusta pri realizaciji transfera, kao i javnih nabavki.

U pojedinim ministarstvima nastavilo se s praksom prijema radnika koji ne ispunjavaju posebne uslove u dijelu radnog staža i potrebnog iskustva, stručnosti i znanja za određene poslove, navodi se u izvještaju, prenosi "Avaz".

Izvor: SRNA