latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:30 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Za projekte prekogranične saradnje Srbije i BiH 14 miliona evra

Evropska unija obezbijedila je 14 miliona evra bespovratnih sredstava za nastavak finansiranja projekata iz Programa prekogranične saradnje Srbije i BiH za period 2014-2020. godine, izjavio je Štefan Hudolin iz Delegacije EU u Beogradu na svečanosti u Bijeljini.
Bijeljina - prekogranična saradnja - Foto: SRNA
Bijeljina - prekogranična saradnjaFoto: SRNA

"Za prvi javni poziv EU je izdvojila skoro 5,5 miliona evra, što je do sada najveći iznos po pozivu, a novina je da su pojednostavljene procedure ugovaranja između dvije zemlje", rekao je Hudolin na svečanoj konferenciji u Etno-selu "Stanišići".

On je istakao da je prekogranična saradnja veoma važna za EU i da se za te namjene izdvajaju izuzetno velika sredstva, čak i za saradnju unutar EU, jer je podrška regijama važna za sve građane koji žive na tom prostoru.

Pomoćnik ministra za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije Srbije Mihajlo Dašić rekao je novinarima da je prekogranična saradnja veoma značajna za Srbiju i da je od 2007. godine uspješno realizovano 36 projekata.

Tarik DŽajić iz Direkcije za evropske integracije BiH naveo je tematske prioritete za projektne prijedloge kao što su zaštita životne sredine, upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama, promocija biodiverziteta, kao i zaštita i promocija kulturnog identita na području Srbije i BiH.

Prema njegovim riječima, projekte koji će biti finansirani kroz Instrument za pretpristupnu pomoć /IPA/ mogu podnositi neprofitne organizacije kao što su ministarstva i agencije na različitim nivoima vlasti, lokalne samouprave, razvojne i nevladine organizacije, ali i muzeji i škole. Poziv je otvoren do 16. novembra.

"U prethodnom periodu od 2007. do 2013. godine objavljena su tri poziva sa sličnim tematskim prioritetima i finansirani su projekti vrijedni devet miliona evra, koliko je donirala EU, uz dodatnih 15 odsto sredstava koje kofinansiraju partneri na projektu", rekao je Đajić.

Izvor: SRNA