latinica  ћирилица
04/10/2017 |  13:54 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

MIP: Odbijen zahtjev za izuzeće disciplinske komisije u slučaju Mirsade Čolaković

Disciplinski postupak protiv ambasadora BiH u Hagu Mirsade Čolaković nastavljen je nakon pauze tokom koje je donesena odluka da se zahtjev odbrane za izuzeće članova Disciplinske komisije odbija kao neosnovan i da Komisija nastavlja rad.
Mirsada Čolaković (Foto:nezavisne.com) -
Mirsada Čolaković (Foto:nezavisne.com)

Obzirom na to da je zastupnik Čolakovićeve Emir Hasić na nerazjašnjen način došao do internog akta, odnosno instrukcije ministra inostranih poslova Igora Crnatka, taj akt je pročitao predsjedavajući Disciplinske komisije Marinko Avramović.

Članovi komisije su se na zahtjeve odbrane izjasnili da na njih niko nije vršio pritisak niti uticaj u vezi sa ovim postupkom. Oni su istakli da je cilj instrukcije razrješenje određenih dilema kod članova Disciplinske komisije, te insistiranje na striktnom poštivanju zakona i propisa.

Ministarstvo inostranih poslova je 19. jula donijelo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve, na prijedlog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Igora Crnatka, koji je tereti za nepostupanje po instrukciji ministra, nedostavljanje pisma primaocu i otvaranje zatvorene pošte članova Predsjedništva BiH.

Problem je nastao nakon što je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saopštio da je otvarano pismo koje mu je upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Pismo je Ivaniću upućeno posredstvom Ambasade BiH u Holandiji, a u tom trenutku na funkciji ambasadora bila je Čolakovićeva.

Izvor: SRNA