latinica  ћирилица
04/10/2017 |  15:20 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Kakva je situacija u oblasti protivpožarne zaštite? (VIDEO)

Da li se sprovode zakonom propisane odredbe u javnim preduzećima, privatnim firmama i stambenim zgradama? Nadležni tvrde da je stanje u oblasti protivpožarne zaštite u Republici Srpskoj posljednjih godina bolje u odnosu na raniji period.
Protivpožarna zaštita - Foto: RTRS
Protivpožarna zaštitaFoto: RTRS

Јavne institutcije, privredna društva, privatna preduzeća, zdravstvene i obrazovne ustanove, prema podacima Republičkog inspektorata- sprovode sve zakonom propisane obaveze iz ove oblasti. Pod tim se podrazumijeva dovoljan broj protivpožarnih aparata i ispravna hidrantska mreža, kao i obuka zaposlenih. Nešto lošija situacija je u stambenim objektima, poručuju iz Inspektorata.

Nekada je skoro svaki stanovnik znao da koristi protivpožarni aparat. Sada je slika malo drugačija, smatraju građani koji i sami priznaju da nisu sigurni da li bi znali da koriste pp aparate, i da (li?) ih ima dovoljno u zgradama. 

Iz Republičkog inspektorata kažu da je posebna pažnja usmjerena na one subjekte kod kojih je registrovano veliko požarno opterećenje poput rafinerija, benzinskih pumpi i slično.

- Nepravilnosti koje naši inspektori najčešće utvrde u kontrolama najčešće se odnose na donošenje potrebnih, odnosno propisanih normativnih akata, zatim provođenje redovnih obuka za zaštitu od požara, održavanje instalacija i opreme prema tehničkim normativima i standardima - navela je portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

 Za stambene objekte nadležne su teritorijalne vatrogasne jedinice. U Bijeljini kažu da kod njih dolazi veoma malo građana da provjeravaju aparate koji se nalaze u zgradama. 

- Obavezno moraju znati da imaju slobodni evakuacione puteve, jer je veoma bitna evakucaija u tim stambenim objektima, da ne budu ti putevi suženi ili da budu neke prepreke koje mogu da budu prilikom napuštanja objekta. Veoma je bitno da budu obučeni za upotrebu tih sredstava za gašenje - istakao je komandant Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina Mile Spasojević. 

Veliki problem u oblasti protivpožarne zaštite predstavljaju zgrade koje još nisu registrovane kao zajednice etažnih vlasnika. Vatrogasci napominju da bi mali pp aparat trebalo da posjeduje svaki vozač u svom automobilu.