latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:51 ⇒ 13:44 | Autor: RTRS

Beograd: Obilježeno 170 godina od štampanja "Gorskog vijenca" (VIDEO)

Pod pokroviteljstvom patrijarha srpskog Irineja, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" obilježilo je 170 godina od štampanja Njegoševog "Gorskog vijenca", pjesničkog djela u kojem je zabilježena kosmička drama stvaranja i drama našeg individualnog prostora.
170 godina od štampanja Gorskog vijenca - Foto: RTRS
170 godina od štampanja Gorskog vijencaFoto: RTRS

U cjelokupnom srpskom kulturnom nasljeđu nema originalnijeg stvaraoca koji je svojom poezijom, simbolima i porukama uspostavio vrijednosti jezika, običaja, morala, istorije, ali i političkih i društvenih prilika. Zato je veliki državnik i poeta jednako aktuelan kao i u svoje vrijeme.

"Njegoš je izrazio duh srpskog naroda koji ne smije ni po koju cijenu da se odrekne Kosova", rekao je patrijarh srpski Irinej i dodao:

"Da ga branimo svim mogućim načinima i sredstvima, a ne daj Bože da dođe, mi smo obavezni da ga i na onaj drugi način da ga branimo. Svim načinima i sredstvima da branimo Kosovo", istakao patrijarh srpski Irinej.

Njegoš je pisao o svom vremenu, ali proročki je upozoravao što će se i nakon 170 godina dešavati, naročito na Kosovu.

"Nada više nema ni u koga do u Boga i u svoje ruke nadanje se naše zakopalo na Kosovu u jednu grobnicu, ne kaže beznađe...U ono vrijeme on je osjetio da je kosovska grobnica ustvari produžetak hristove grobnice, a hristova grobnica je grobnica iz koje se vaskrsava život, vječni, a onda i kosovska isto tako", naglasio je mitropolit crnogorko-primorski Amfilohije.

Rijetko je koja knjiga imala važniju ulogu u životu srpskog naroda kao što je Gorski vijenac. Napisao je radoznali duh zavjetovan saznanju, a onaj ko bude spoznao njene tajne steći će najveće znanje, kaže akademik Matija Bećković.

"Gorski vijenac je postao svojevremeni Novi zavjet srpskog naroda, tako u vrijeme kada je mastilo bilo skuplje od krvi mučenika, a hartija ređa i skuplja od krvi smrtnika. Njegoš je pisao o obrazu svog naroda i ko god ima obraz on ima na obazu ispisan Gorski vijenac", izjavio je akademik Matija Bećković.

"U momentu kad živimo u jednom vremenu, kad smo svjedoci jednog vremena gdje se neoliberalizam razumijeva kao novi imperijalizam, gdje činjenice nemaju nikakvo značenje, što Njegoš kaže sila boga ne moli, gdje je ravnodušnost naše intimno opredjeljenje, gdje pojedinac gubi smisao za sve ono što nadilazi lični nivo, onda govoriti o vrijednosti, govoriti o značaju takvog velikana više je nego uputno", podsjetio je Milomir Mučibabić, predsjednik Odbora "Prosvjete" Beograd.

U poetsko-muzičkom dijelu programa, glumac Petar Božović i Prvo Beogradsko Pjevačko Društvo, izveli su Njegoševu "Luču mikrokozmu".