latinica  ћирилица
05/10/2017 |  18:14 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Srpska udruženja izgubila vjeru u rad Tužilaštva BiH (VIDEO)

Haški tribunal će 29. novembra izreći pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne.
Srpska udruženja žrtava nezadovoljna radom Tužilaštva BiH - Foto: RTRS
Srpska udruženja žrtava nezadovoljna radom Tužilaštva BiHFoto: RTRS

Јadranko Prlić i ostali prvostepenom presudom proglašeni su krivim za zločine nad Bošnjacima i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Iz Tužilaštva BiH najavili su da se u narednim mjesecima očekuje podizanje optužnica u više predmeta ratnih zločina. Ta najava stigla je nakon sastanka,koji su imali sa udruženjima koja okupljaju žrtve rata u BiH.

Prvi put jedan glavni tužilac Tužilaštva BiH pozvao je na razgovor u zgradu u sarajevskoj ulici Kraljice Јelene 88, predstavnike udruženja žrtava iz Republike Srpske. Ipak, predstavnici udruženja koji okupljaju srpske žrtve rata poručuju da su odavno izgubili vjeru u pravosuđe BiH.

- Nažalost nisam optimista, ali podržavam sastanak. Јa sam prije deset godina pitao za Dobrovoljačku, za 126 logora samo u Sarajevu, a ne ostalo. Sve je na mrtvoj tački - kaže Branislav dDkić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić rekla je da su predstavnici Tužilaštva BiH govorili o izradi nove strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Srpske žrtve ne interesuju strategije, već hapšenja ratnih zločinaca, kaže Rajilićeva. Ona je Tužilaštvo podsjetila na konkretne zločine nad Srbima.

- Moje je da prenesem. U Vozući je 17 žena bilo u toru, bile su silovane, masakrirane i spaljene - istakla je ona.

Rajilićeva je u Tužilaštvu govorila o suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu. Traži hapšenje jednog od njegovih najbližih saradnika Ajmana Avada, pripadnika ozloglašenog odreda El mudžahid.

- Tražila sam i odgovor za zločine nad više od dvije hiljade žrtava na području Podrinja, među kojima je 186 žena i 26 djece. Na području Mrkonjić Grada, gdje su od 181 ekshumirane žrtve 137 civili i 46 žene, za zločine na području Bihaća, Јabuke, Pofalića...- istakla je Rajilićeva.

Iz Tužilaštva BiH nakon sastanka su saopštili da uskoro očekuju podizanje optužnica u više predmeta, među kojima su predmeti za koje već dugo postoji interesovanje javnosti i žrtava. Naredni sastanak predstavnika udruženja srpskih žrtava rata u Tužilaštvu BiH trebalo bi da bude održan početkom naredne godine. Do tada bi trebalo da razgovaraju i sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.