latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:33 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina Saveza slijepih Srpske (VIDEO)

Poboljšanje socijalnog statusa i materijalne situacije i ravnopravno uključivanje u društvo najznačajnija su pitanja i problemi sa kojima su suočena slijepa i slabovida lica, poručeno je povodom obilježavanja 25 godina Saveza slijepih Republike Srpske.
Savez slijepih - 25 godina - Foto: RTRS
Savez slijepih - 25 godinaFoto: RTRS

Premijerka Željka Cvijanović poručila je da je Vlada opredjeljena za saradnju sa organizacijama i udruženjima lica sa invaliditetom radi poboljšanja njihovog materijalnog statusa.

Problemi slijepih lica su brojna, od egzistncijalnih do socijalnih prava i ravnopravnog učešća u društvu, kaže Јovica Gnjatović koji je slijep od rođenja. Dodaje, da u posljednje vrijeme ima pomaka.

"Јa bih ovom prilikom zamolio ljude koji su na pozicijama da donose odluke o tome da uvijek imaju razumijevanja da smo mi slijepi tu", rekao je član Saveza slijepih Republike Srpske Јovica Gnjatović.

"Najveći problemi su egzistencijalni", dodao je predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić.

Premijerka Srpske ističe, da je Vlada posredstvom Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom postigla dobre rezultate. 

"Mi smo za zapošljavanje posredstvom Fonda izdvojili 5,5 miliona KM, a oko 25 miliona KM obezbijeđeno je za refundiranje troškova poslodavcima koji su zaposlili lica sa invaliditetom", istakla je Cvijanovićeva.

Vlada je formirala radnu grupu koja bi trebalo da unaprijedi položaj lica sa invaliditetom. 

"Grupu čine četiri ministra. predstavnici FZO i Fonda PIO", naveo je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Savez slijepih danas čini 22 lokalne organizacije sa oko 2.000 članova širom Srpske.