latinica  ћирилица
06/10/2017 |  18:14 ⇒ 07/10/2017 | 10:16 | Autor: RTRS

Lideri opozicije podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika"! (VIDEO)

Predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić predali su, banjalučkom Okružnom tužilaštvu, krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Dragana Veselinovića.
Opozicija, predaja prijave - Foto: RTRS
Opozicija, predaja prijaveFoto: RTRS

U prijavi su naveli da je odgovoran zbog neobjavljivanja odluka u vezi sa održavanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Veselinović na optužbe kratko odgovara: Sve sam radio prema zakonu!

Dragan Veselinović nezakonito je odbijao da u "Službenom glasniku" objavi Odluku o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i Odluku o sastavu Komisije za sprovođenje referenduma, rekli su nakon predavanja krivične prijave lideri opozicije. Ističu da nije imao pravo da odugovlači nakon što je za te akte glasala većina narodnih poslanika.

"Osoba koja je svjesno opstruisala objavu odluke u Službenom glasniku je derogirala ustavnu ulogu NSRS", kaže predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Predsjednici najvećih opozicionih stranaka traže da Sud utvrdi da li je Veselinović, kako su rekli, imao i političke pritiske da učini ovo krivično djelo

"Gospodin Veselinović će morati da objasni zbog čega je dvije godine odluku skrivao negdje u prostorijama Službenog glasnika", poručio je predsjednik SDS-a  Vukota Govedarica.

"Mislim da je ovde velika odgovornost na Tužilaštvu. Mi imamo vrlo negativno iskustvo kad je riječ o prijavama, jer znate da smo ih predali sedam i u svakom predmetu je donesena odluka o nesprovođenju istrage". rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Veselinović odgovara da je spreman sve svoje postupke objasniti pred Vladom koja je osnovala Službeni glasnik, ali i pred Sudom ako bude potrebe.

"Mogu reći da nisam uznemiren i da sam posao radio savjesno i odgovorno u skladu sa zakonom koji reguliše rad Službenog glasnika", istakao je direktor "Službenog glasnika Republike Srpske" Dragan Veselinović. 

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović tvrdi da je rukovodstvo najvišeg zakonodavnog organa Srpske ispoštovalo sve zakonom propisane procedure.

"Rukovodstvo i Skupština su uradili sve kako zakon i poslovnik nalažu a pravo opozicije je da se za svoje ciljeve bore kako god misle da treba", dodao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH Narodna skupština je usvojila u julu 2015. U Službenom glasniku objavljena je u septembru ove godine.