latinica  ћирилица
06/10/2017 |  20:26 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Vulin-Doskocil: Vojna neutralnost je najbolje rješenje

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil saglasili su se na sastanku u Beču, da je za ministarstva Srbije i Austrije vojna neutralnost najbolje rješenje.
Sastanak Aleksandra Vulina i Hansa Petera Doskocila - Foto: SRNA
Sastanak Aleksandra Vulina i Hansa Petera DoskocilaFoto: SRNA

Vulin koji je u Beču dočekan uz najviše vojne počasti rekao je da je vojna neutralnost jedino rješenje, koje garantuje vođenje samostalne spoljne i unutrašnje politike, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"To garantuje da ćete moći da razvijate svoju zemlju, vojsku onako kako mislite da treba. Upravo zbog toga naše dvije zemlje imaju o čemu da razgovaraju, imaju slična iskustva i imaju sličan pogled kada su u pitanju najvažniji izazovi u modernom svijetu", istakao je Vulin.

Navodeći da se Austrija i Srbija suočavaju sa sličnim izazovima, među kojima je i migrantska kriza, Vulin je naveo da je na sastanku razgovarano o tome kako da Srbija i Austrija zajedno bolje kontrolišu posljedice migrantske krize.

"Razgovarano je o tome kako da sarađujemo na razmjeni informacija i kako da kroz tehničku pomoć, koju nam je obećalo Ministarstvo odbrane Austrije bolje kontrolišemo našu granicu i na taj način sprečavamo nelegalne migracije", rekao je Vulin.

Govoreći o posljedicama migrantske krize, Vulin je naglasio da ukoliko EU ne bude imala jedinstven pristup, koji je neophodan i Austriji i Srbiji, biće veoma teško da EU za sebe kaže da je organizovana politička grupa i neće biti u stanju da pruži odgovor na probleme migrantske krize.

Vulin je rekao da je sa austrijskim kolegom dogovorio da ministarstva odbrane Srbije i Austrije potpišu novi sporazum iz oblasti odbrane i na taj način još jednom potvrde dobru saradnju između dvije vojske, koja je na dobrobit dva naroda i dvije zemlje, kao i na dobrobit čitave Evrope.

On je zahvalio Austriji na ulozi vojske u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji, te ponovio da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo smanjivanje broja pripadnika Kfora, političkog uticaja Unmika, kao i uspostavljanje vojske na prostoru Kosmeta, jer samo Kfor može da bude oružana snaga i niko drugi.

Vulin i Doskocil potpisali su i protokol o donaciji 30 dvogleda za noćno osmatranje namijenjenih snagama Srbije angažovanim na obezbjeđenju državne granice i sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata.

Ranije danas Vulin je položio vijenac na Spomenik borcima protiv fašizma na Centralnom groblju u Beču.

Izvor: SRNA