latinica  ћирилица
07/10/2017 |  13:08 | Autor: RTRS

Ljubić očekuje da će PD PSBiH usvojiti prijedlog HNS-a

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić očekuje da će izborni zakon BiH koji je predložio HNS, nakon podrške u Domu naroda, dobiti podršku i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uprkos protivljenju političkog Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka.

- Uvjeren sam da će zakon biti usvojen tokom ove godine i suštinski on ne može ili ne smije biti protvan odluci Ustavnog suda - rekao je Ljubić za N1 i dodao da u slučaju da ne bude usvojen, neće biti moguća implementacija izbornih rezultata.

Ljubić je izrazio spremnost HNS-a da razgovara o bilo kojem prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona koji suštinski provodi odluku Ustavnog suda BiH, odnosno koji omogućava legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda u Domu naroda.

- To se ne odnosi samo na hrvatski narod već i na druge narode - rekao je Ljubić.

On je istakao da samo Bošnjaci u Federaciji BiH imaju obezbijeđeno legitimno predstavljanje, jer većinski bošnjački kantoni biraju više od dvije trećine bošnjačkih i srpskih delegata, tri četvrtine delegata iz reda ostalih i u mogućnosti su da izaberu najmanje trećinu delegata iz reda hrvatskog naroda.

Većinski bošnjački kantoni, konstatovao je Ljubić, kontrolišu ne samo tri kluba već i apsolutno većinu u Domu naroda, što zapravo druga dva naroda stavlja u neravnopravan položaj.

Izvor: SRNA