latinica  ћирилица
07/10/2017 |  15:57 ⇒ 08/10/2017 | 12:16 | Autor: RTRS

Ohrabrujuća statistika u Srpskoj – raste pokrivenost uvoza izvozom (VIDEO)

Republika Srpska značajno je smanjila razliku iznosa koji troši na uvoz roba i zarade, ostvarene izvozom.
Spoljnotrgovinska razmjena RS - Foto: RTRS
Spoljnotrgovinska razmjena RSFoto: RTRS

Posebno ohrabruje što inostrana preduzeća u posljednje vrijeme, od naših privrednih društava naručuju sve više roba i usluga u kojima je zarada visoka.

U sedam mjeseci ove godine, naša privredna društva u prerađivačkoj oblasti izvezla su robu u vrijednosti milijardu 427 miliona maraka, što je 217 miliona više u odnosu na isti period prošle.

Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom, za inostrana tržišta, veća je za 109 miliona. Tome treba dodati 12 miliona većeg obima izvoza privrednika koji se bave vađenjem rude i kamena. Rezultat ovih uspjeha nedavno je opozicionim poslanicima predstavila predsjednica Vlade Željka Cvijanović

- U vrijeme vaše vlasti zabilježen je najveći spoljnotrgovinski deficit, najmanja pokrivenost uvoza izvozom. Vi ste imali pokrivenost 38 posto, a znate li koliko mi imamo? 70 posto, poručila je opozicionim poslanicima premijerka Cvijanović.

Ovo je najbolji rezultat u istoriji mjerenja od januara do avgusta, kažu analitičari. Naglašavaju da će se procenat pokrivenosti uvoza izvozom, zbog strukture naše privrede kao i svaki put, smanjivati do kraja godine. Procjenjuju da, i pored toga, neće biti manji od zadovoljavajućih, prošlogodišnjih 65 odsto. Posebno su ohrabreni pozitivnim sedmomjesečnim trendom u oblasti informacija i komunikacija.

- Oni koji rade te usluge su manje plaćeni u odnosu na kolege sa zapada, ali mnogo više u odnosu na prosjek kod nas i tu je velika šansa, kaže Predrag Dudukoviž, ekonomski analitičar.

- Kad je u pitanju ukupan iznos izvoza on je 1.940.000.000 i povećan je za 21 odsto, napominje Vladimir Blagojević,  portparol Privredne komore Republike Srpske.

Nastavak povećanja obima izvoza omogućilo bi nova zaposlenja i veće prilive u budžet Srpske, podsjećaju analitičari. U tom smislu, najunosnija tržišta ove godine bila su u Italiji, Hrvatskoj i Srbiji.