latinica  ћирилица
08/10/2017 |  11:43 | Autor: RTRS

"Istočna alternativa": Doživotni zatvor, jedina pravedna kazna za Orića

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske smatra da zbog nepostojanja smrtne kazne u BiH, jedina pravedna kazna za muslimanskog ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića može biti doživotni zatvor.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

U ovom udruženju tvrde da je Orić sa svojim inkvizitorima zvjerski pobio oko 3.000 Srba i popalio oko 150 srpskih sela i zaselaka.

Iz "Istočne alternative" navode da je optužba protiv Orića za samo tri pojedinčna ubistva zarobljenih srpskih boraca od ukupno 3.000 Srba, od kojih su polovina bili civili, apsurd i dokaz licemjerja Tužilaštva BiH, ali i uvreda za porodice srpskih žrtava.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da se ne može predvidjeti ishod suđenja, poznajući dosadašnji rad Suda BiH, njegove dvostruke standarde kada je riječ o izricanju predude Srbima u odnosu na Bošnjake i zanemarivanje srpskih žrtava.

"Nije isključeno da se taj sud još jednom naruga porodicama srpskih žrtava kao i cijelom srpskom narodu i Republici Srpskoj i da oslobodi ili na minimalnu kaznu osudi Orića kako bi Srbima u Srebrenici i cijeloj BiH poručili da su građani drugog reda", ocijenio je Pavlović.

On ističe da bi takva presuda vodila ka daljem nepovjerenju u institucije BiH i ka pogoršanju odnosa, destabilizaciji i raspadu zemlje, jer Sud BiH svojim odnosom i presudama godinama pokazuje pristrasnost.

Pavlović navodi da Sud BiH, umjesto dijeljenja pravde, potvrđuje svoju neograničenu lojalnost politici SDA i njenog vođe Bakira Izetbegovića, minimizirajući bošnjačke zločine, a izričući nezakonito visoke drakonske kazne osumnjičenim Srbima, što je utvrdio i Sud za ljudska prava u Strazburu.

Sud BiH sutra će objaviti prvostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, najavljeno je iz Suda.

Izvor: Srna