latinica  ћирилица
08/10/2017 |  13:30 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Dodik: Referendum o Sudu i Tužilaštvu jedino uz podršku opozicije (FOTO)

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik prisustvovao je danas Gradskoj izbornoj konferenciji SNSD-a Banjaluka.
Izborna konferencija SNSD-a Banjaluka - Foto: RTRS
Izborna konferencija SNSD-a BanjalukaFoto: RTRS

Dodik je rekao je da će u Republici Srpskoj biti održan referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, pod uslovom da taj referendum podržava opozicija u Srpskoj.

"Ukoliko opozicija smatra da treba da održimo referendum po ovom pitanju, referendum će biti održan. Ako je opozicija uzdržana ili protiv, onda ćemo tražiti da se suspenduje referendum", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

Dodik je napomenuo da referendum može da provede narod, ističući da je u BiH bez volje Srba neko tražio da se srpski narod proglasi konstitutivnim i time se legitimisao da može kao narod da provodi referendume.

On je podsjetio da je Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o provođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH objavljena u Službenom gasniku Republike Srpske.

"Spremni smo da održimo taj referendum. Potrebno nam je o tome političko jedinstvo u Srpskoj. Ako opozicija to javno podrži u parlamentu Srpske ili bilo kako, mi ćemo referendum provesti. U suprotnom ako opozicia kaže da neće mi to moramo da povučemo jer nemamo političkog jedinstva, jer opozicija bježi od toga", istakao je Dodik.

Komentarišući tvrdnju lidera NDP-a Dragana Čavića da je SNSD pod pritiskom međunarodne zajednice i SAD odustao od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da je loša politika koju su ovdje gradili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Јi i ambasador SAD u BiH Morin Kormak vezana za njihovu samovolju.

"Sada se vidi da je sve to bilo pogrešno i da je BiH propala zemlja kako to definišu i u samom Kongresu SAD, a ne samo ja", kaže Dodik.

On je rekao da BiH nema šanse i da je to bilo traćenje vremena i sudbine ljudi.

Dodik je naglasio da SNSD polako ali sigurno vrši transformaciju, uvode nove ljude, imena i kadrove, te se zahvalio Gradskom odboru SNSD-a u Banjaluci na dosadašnjim rezultatima.

Gradska izborna konferencija SNSD u Banjaluci

"Banjaluka i Republika Srpska mogu da očekuju novu snagu i rezultate koje ostvarujemo u kontinuitetu", napomenuo je Dodik. Govoreći o prijedlogu ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka koji je danas predložio da se održi sjednica entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH, Dodik je istakao da je to možda dobra ideja.

"Savjet ministara nije vlada, ali možemo da održimo i možda bi to bila dobra ideja, ja ne bježim od toga. Mislim da su njihove akcije najviše njima štetile i narod je prepoznao da je njihova politika na nivou BiH bila izdajnička. Stvari koje su tamo urađene, pogotovo vezano za strategiju o saobraćaju gdje su se pokušali uvesti termini 'državni'... To je nešto što je nedopustivo. Ovo što opozicija radi je njihov politički izbor i ja tu nemam ništa protiv", poručio je Dodik.

On je ponovio da je cilj SNSD-a apsolutna pobjeda na narednim izborima na svim nivoima.

"Naš cilj je 50 odsto na svim nivima za BiH i Republiku Srpsku i pobjeda oba kandidata SNSD-a", dodao je Dodik.

Izbornoj konferenciji prisustvovala je i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, te članovi Gradskog obora i rukovodstvo SNSD-a.