latinica  ћирилица
08/10/2017 |  15:34 ⇒ 09/10/2017 | 07:33 | Autor: RTRS

Presuda Naseru Oriću- da li je pravda dostižna? (VIDEO)

Sud BiH sutra će objaviti prvostepenu presudu ratnom komandantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine. Udruženja srpskih žrtava najavljuju prekid saradnje s pravosuđem BiH ukoliko Naser Orić ne dobije osuđujuću presudu za zločine nad Srbima.
Suđenje Naseru Oriću - Foto: Screenshot/YouTube
Suđenje Naseru OrićuFoto: Screenshot/YouTube

Istraga o ratnim zločinima jedinica pod komandom Nasera Orića pokrenuta je još 1994. godine, a intezivirana 2006. Da nije bilo hapšenja u Švajcarskoj u Tužilaštvu BiH ne bi se ni sjetili da imaju predmet protiv Orića.

Etničko čišćenje i uništavanje svega srpskog u Srebrenici započeto je u aprilu 1992. godine. Do kraja rata u šest podrinjskih opština ubijeno je 2.428 Srba, a među žrtvama Orićeve vojske je 47 djece. Sistematski su pljačkana i uništavana srpska sela, a kao po pravilu, Srbi su napadani na pravoslavne praznike- Božić, Petrovdan, Đurđevdan.

Ipak, Tužilaštvo je optužilo Nasera Orića i Sabahudina Muhića samo za ubistvo tri srpska zarobljenika.

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Јanjić je, iznoseći završne riječi, zatražio kažnjavanje Orića i Muhića.

- Optuženi Naser Orić i Sabahudin Muhić počinili su krivična djela koja im se stavljaju na teret, te Tužilaštvo traži da ih Sud BiH proglasi krivim i izrekne sankciju u skladu sa zakonom - rekao je Јanjić.

S obzirom na obim počinjenog zločina i broj ubijenih Srba u Podrinju minimum pravde bila bi osuđujuća presuda za Orića i Muhića. S obzirom da ga je Hag već jednom oslobodio komandne odgovornosti i da Sud BiH bukvalno radi po matrici Haškog suda, oslobađajuća presuda za Nasera Orića ne bi bila iznenađenje, rezignirano zaključuju porodice ubijenih.

- Suđenje Naseru Oriću počelo je 26. januara 2016. godine i od samog početka sve liči na jednu običnu farsu. Prosto, samo se željelo da se zadovolji postupak, a presuda će pokazati šta je bio cilj. Kako stvari stoje mi se bojimo da će uopšte biti kazne, a ako se tako nešto desi onda mi, zaista, nismo nikakva pravno uređene država - kaže Radojka Filipović, iz Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca.

Milorad Kojić, direktor Republičkog Centra za istraživanje rata,ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, izražava bojazan idshodom procesa protiv Orića.

- Živimo u državi u kojoj Bakir Izetbegović prima Nasera Orića kao heroja i obećava mu da on neće biti osuđen. Strah me je šta će biti od te presude - kaže Kojić.

Postoje brojni dokazi i izjave Bošnjaka da se Naser Orić enormno obogatio u ratu na prodaji humanitarne pomoći dok su muslimani u Srebrenici gladovali.

Huso Salihović, jedan od srebreničkih komandanata, u filmu "Izdani grad-Srebrenica" svjedoči o Orićevoj ulozi u ratnom kriminalu u ovoj opštini.

- Sve loše i dobro u Srebrenici u ratu vezuju su za Nasera Orića - tvrdi Salihović.

Naser Orić isticao se u bestijalnosti ne samo prema Srbima, već i prema sopstvenom narodu. Srebrenicu je napustio kada je bilo najteže, poslije rata izgradio je kriminalno-poslovnu karijeru i, pored svega, danas ga u Sarajevu slave kao nacionalnog heroja.

Zato se sutra na izricanju kazne očekuje prisustvo poštovalaca lika i djela Nasera Orića. Dolazak su najavili i članovi porodica ubijenih Srba iz Podrinja, što će bez sumnje naelektrisati atmosferu u sudnici. Bez obzira kakva presuda bude- osuđujuća ili oslobađajuća, Sud BiH sutra je, možda, na najtežem ispitu od svog osnivanja.