latinica  ћирилица
08/10/2017 |  19:56 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Prva liturgija episkopa Fotija u Tuzli (VIDEO)

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije jutros je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli služio svetu arhijerejsku liturgiju, prvu u ovom gradu nakon ustoličenja. Vladika Fotije poručio je da se nada da će malobrojnim pravoslavnim hrišćanima koji su ostali da žive u Tuzli biti bolje, te da će ovaj grad ponovo biti grad mira, tolerancije i suživota.
Episkop Fotije - Foto: RTRS
Episkop FotijeFoto: RTRS

Veliki broj vjernika prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji u Tuzli. Oni su pristigli iz svih dijelova eparhije zvorničko tuzlanske i s radošću su dočekali novog vladiku.

Tuzla je istorijsko sjedište eparhije i antički grad, koji je kroz svoju prebogatu istoriju pokazao da, bez obzira na nevolje iz ratnog perioda, može da bude grad mira i tolerancije, za šta se i crkva zalaže, poručio je vladika Fotije.

- Iz tih perioda mira trebamo da učimo, crkva i njeni predstavnici pogotovo moraju o tome da svjedoče, jer ćemo onda biti istiniti svjedoci hrišćanske ljubavi, mira i jedinstva - rekao je episkop Fotije.

Bogosluženju i svečanom prijemu u Vladičanskom dvoru prisustvovali su i zvaničnici Tuzlanskog kantona.

- Očekujemo da ćemo zajedno nastaviti da njegujemo dobre međususjedske, međunacionalne i međuvjerske odnose, na opšte zadovoljstvo i opšte dobro svih naroda Tuzlanskog kantona - rekao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Јasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, rekao je da je za harmoničan zajednički život neophodno međusobno poštovanje i povjerenje.

Na području Tuzlanskog kantona SPC traži povrat 27 objekata. Upravo će povrat imovine, kao i obezbjeđenje boljih uslova života povratnika i građenje međusobnih odnosa pravoslavnih vjernika i pripadnika drugih vjera, biti prioritet novog episkopa zvorničko-tuzlanskog.