latinica  ћирилица
09/10/2017 |  11:45 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Protfest privukao brojne Bjeljince (VIDEO)

U velikoj sali Centra za kulturu u Bijeljini odigrana predstava je "Proizvod", rađena po romanu Majkla Rejvenhila u produkciji beogradske Gambe, čime je završen ovogodišnji Protfest.
Protfest - Foto: RTRS
ProtfestFoto: RTRS

Ovo je festival alternativnog duha koji je i u trećoj godini postojanja bijeljinskoj publici ponudio zanimljiva pozorišna i muzička ostvarenja iz regiona i svijeta.

Tokom ovogodšnjeg Protfesta, publika u Bijeljini je mogla da uživa u sjajnim predstavama alternativnog pravca. Јedna od takvih je "Proizvod" koja je rađena po romanu Majkla Rejvenhila, koji se bavi ljubavnom pričom uspješne poslovne žene iz Engleske i muslimana od 18 godina koji u London dolazi sa terorističkim zadatkom.

Festival je otvorio Takajuki Kumakura, ataše Vlade Јapana u BiH, nakon čega je teatar A la plas, iz Јapana, izveo predstavu "Galeb" Antona Pavloviča Čehova.

Producent i režiser Asocijacija tetarskog centra "Bez zidova" Cijoši Sugijama rekao je da je tema ovog djela život čovjeka koji se bori sa svakodnevnim problemima i sve teže uspijeva da održi motivaciju da izdrži borbu.

- Likovi iz ove predstave su se odlično uklopili u savremeni svijet. Ovu temu sam pronašao u svojoj državi, ali mislim da ona savršeno odgovara i drugim zemljama - rekao je reditelj.

Ideja koja je vodila organizatore festivala jeste činjenica da je u Bijeljini premalo festivala ovakvog tipa. S obzirom na to, da u Bijeljini ne postoji pozorište, željeli su da gradu, osim Dana komedije koji se održavaju na kraju sezone, poklone još jedan festival na početku pozorišne sezone.

Organizator Protfesta Ivan Petrović podsjetio je da Bijeljina zaslužuje pozorište, ako ne po infrastrukturi i glumcima, onda, kako kaže, velikom posjetom predstavama. Istakao je i da će nastojati da ostvare svoj cilj.

Osim predstava, za ljubitelje dobrog zvuka, svake večeri je organizovan i muzički program u kojem su nastupali bendovi iz Bijeljine, ali i iz regiona.