latinica  ћирилица
10/10/2017 |  11:45 ⇒ 11:48 | Autor: RTRS

Premijera RTRS-ovog dokumentarnog filma "Nijemi krik" u Srbiji

Na filmskoj manifestaciji u Sremskim Karlovcima, 13.oktobra 2017. godine biće premijerno prikazan dokumentarni film "Nijemi krik" autora Milana Petkovića.
"Nijemi krik" - Foto: RTRS
"Nijemi krik"Foto: RTRS

U filmu je riječ o šest žena koje su preživjele muslimansko-hrvatske logore i pristale da ispričaju kakve su patnje prošle. Iz njihovih ispovijesti spoznaje se karakter krvavog rata u Bosni i Hercegovini i razobličava nametnuta slika o Srbima koji su, po pravilu, predstavljeni kao isključivi negativci i zločinci.

"Filmsko bdenje duše", manifestacija je posvećena autorima koji se bave istorijom, kulturom i duhovnošću Srbije i Srba van Srbije.

Na manifestaciji će biti prikazano 17 filmova , od kojih su 11 u zvaničnoj konkurenciji za priznanje pod nazivom "Bdenje Јakova Orfelina".

Karakteristika ove manifestacije jeste što počinje u Sremskim Karlovcima, a tokom godine, do sledeće manifestacije se prikazuje u inostranstvu, u organizaciji dijaspore (Budimpešta, Temišvar, Kostanca, u slovačkim gradovima Trnavi, Bratislavi i Košicama, Čikagu, Vašingtonu, Njjujorku...)