latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:34 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

SM BiH usvojio Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala

Savjet ministara usvojio je danas Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH za period 2017-2020. godina, kojom se naglašava jačanje kapaciteta i saradnje nadležnih institucija u BiH za borbu protiv svih vidova organizovanog kriminala, te dalje jačanje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.
Savjet ministara BiH - sjednica - Foto: RTRS
Savjet ministara BiH - sjednicaFoto: RTRS

Sedam strateških ciljeva i desetine mjera, u okviru svojih nadležnosti, sprovešće Savjet ministara, vlade Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta do 2020. godine s ciljem efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Zadužene su sve institucije koje su učestvovale u izradi ove strategije da u roku od 60 dana dostave vlastite akcione planove za njeno sprovođenje.

Strategiju, koja je usvojena prijedlog Ministarstva bezbjednosti, pripremila je radna grupa u kojoj su bili predstavnici nadležnih institucija u BiH, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara.

Savjet ministara upoznat je o informaciji Direkcije za evropske integracije o trenutnim i narednim aktivnostima na pripremi odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Prema Informaciji, proces tehničke finalizacije odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije je u završnoj fazi i očekuje se da 143 prevodioca iz svih dijelova BiH, koji su odabrani posredstvom javnog poziva, započnu proces prevoda odgovora na engleski jezik.

Smanjena spoljna zaduženost BiH

Savjet ministara usvojio je danas i uputiće Predstavničkom domu parlamenta BiH informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. jun ove godine koja iznosi oko 11,7 milijardi KM i manja je za 389,25 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine.

Spoljni dug iznosi oko 8,07 milijardi KM ili 68,98 odsto, a unutrašnji dug oko 3,63 milijarde KM ili 31,02 odsto ukupnog javnog duga.

Spoljni dug u prvih šest mjeseci ove godine smanjen je za 471,70 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine, dok je unutrašnji dug povećan za 82,45 miliona KM.

Učešće javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu /BDP/ iznosi 36,74 odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Servis spoljnog duga u prvoj polovini ove godine iznosio je 446,54 miliona KM, od čega se na glavnicu odnosi 384,51 milion KM ili 86,11 odsto, a na kamatu 62,03 miliona KM ili 13,89 odsto.

Usvojena je i informacija o fiskalnoj održivosti BiH u kojoj se navodi da je BiH na nivou manje zaduženih tranzicionih zemalja centralne i istočne Evrope, te je najmanje zadužena zemlja regiona bivše Јugoslavije.

Zaduženost sektora opšte vlade u prošloj godini iznosila je 42,5 odsto BDP-a i uključuje procjenu zakonskih obaveza poput stare devizne štednje i ratnih obaveza, dok je stvarna zaduženost zasnovana na verifikovanim obavezama iznosila 39,8 odsto BDP-a.

Zaduženost je znatno smanjena u posljednje dvije godine u odnosu na 2014. godinu, kada je iznosila rekordnih 45 odsto BDP-a.

Međutim, zaduženost Republike Srpske u prošloj godini iznosila je 57,5 odsto entitetskog BDP-a, dok je zaduženost Federacije BiH u prošloj godini iznosila 35,4 odsto BDP-a ovog entiteta.

Savjet ministara upoznat je i o informaciji o stanju u oblasti direktnih stranih investicija, koju je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH u skladu sa zaključkom 17. sjednice Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na sjednici je naglašeno da su strane investicije u prvih pet mjeseci ove godine iznosile 386,7 miliona i veće su za 66,8 odsto u odnosi na isti period prošle godine, čime je nastavljen trend njihovog rasta iz prvog kvartala ove godine.

Strane investicije u prva tri mjeseca ove godine iznosile su 211 miliona KM i porasle su za 74 miliona KM u odnosu na isti period 2015. godine, kada su iznosile 137 miliona KM.

Direktne strane investicije u BiH u prošloj godini iznosile su 536,3 miliona KM.

Savjet ministara će na jednoj od narednih sjednica da se izjasni o Nacrtu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, nakon što Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita razmotri sugestije ministara i Kancelarije za zakonodavstvo Savjeta ministara sa današnje sjednice.

Savjet ministara u narednih 15 dana izjasniće se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, nakon što u tekst zakona budu uvrštene pisane sugestije ministara.

Realizovati konačnu odluku Arbitražnog suda u Hagu

Ministarstvo finansija i trezora će u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta i Pravobranilaštvom BiH realizovati konačnu odluku Stalnog arbitražnog suda u Hagu, od 24. jula, donesenu u arbitražnom postupku po tužbi kompanije "Štrabag AG" protiv Ministarstva komunikacija i transporta BiH, u dijelu glavnog duga i kamata.
Ovaj zaključak donesen je nakon što je Savjet ministara upoznat o informaciji i stavu Pravobranilaštva o konačnosti ove odluke, saopšteno je danas iz Savjeta ministara.

Konačnom odlukom Stalnog arbitražnog suda u Hagu Ministarstvo komunikacija i transporta obavezano je da firmi "Štrabag AG" plati 910.847 evra, uz dnevnu kamatu od 193,52 evra do dana isplate.

Tuženom je naloženo i da plati tužiocu 360.186 evra na ime pravnih i drugih troškova i iznosa koji je tužilac avansno uplatio u postupku.

Ministarstvo komunikacija i transporta zaduženo je da Savjetu ministara dostavi potpuni izvještaj o sastanku koji je održan sa predstavnicima "Štrabaga" s ciljem postizanja dogovora o mirnom rješavanju ovog spora.

"Štrabag" je tužio BiH zbog toga što nije uveden u posao gradnje mosta na Svilaju koji je dobio na konkursu 2011. godine.

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Kine o vojnoj pomoći za BiH, vrijedan više od 2,5 miliona KM, čijim se potpisivanjem unapređuje odbrambena saradnja sa Kinom i doprinosi modernizaciji i operativnosti Oružanih snaga BiH.

Utvrđen je i Prijedlog amandmana na Sporazum o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom i u vezi sa drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u BiH.

Praktično se zbog povećanja broja korisnika za milion evra povećava vrijednost odobrenog granta, koji sada iznosi oko 13,6 miliona evra, te se produžava sprovođenje ovog sporazuma do februara 2018. godine.

Sredstva granta namijenjena su finansiranju potprojekta u okviru projekta BiH stambenog zbrinjavanja pod nazivom "Osiguranje stambenih rješenja za 780 domaćinstava za povratak, reintegraciju i lokalnu integraciju".

BiH je zajedno sa zemljama u regionu ranije potpisala Okvirni sporazum sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope s ciljem rješavanja stambenog pitanja za 5.400 domaćinstava i oko 14.000 ljudi u vrijednosti većoj od 101 milion evra.

Savjet ministara usvojio je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2012-2016. godina, u kojoj se navodi da domaća proizvodnja u petogodišnjem periodu zadržava stabilnost uz blagi rast.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. godini je u poređenju s izvozom godinu ranije veći je za 11 odsto.

Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji visoke tržišne vrijednosti kao što su sirevi, pavlaka, jogurt i ostali fermentisani proizvodi, čija se proizvodnja kontinuirano povećava.

Gubitak hrvatskog tržišta polovinom 2013. godine je kompenzovan plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda na domaće tržište i povećanjem izvoza u zemlje članice CEFTA.

Početkom 2016. godine potvrđena je ispunjenost uslova za nastavak izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na evropsko tržište, a lista izvoznika proširena je i novim mljekarama, čime je ostvaren najznačajniji napredak u poljoprivrednom sektoru u BiH u posljednjih nekoliko godina.

Dalji razvoj mljekarskog sektora u BiH veoma je važan jer konkurencija u regionu raste nakon vidljivog oporavka ovog sektora u Srbiji, koji je rezultirao povećanjem proizvodnje mlijeka i tržišnosti mliječnih proizvoda.

Savjet ministara usvojio je drugi kvartalni izvještaj o sprovođenju mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz izvještaja o BiH za 2016. godinu, koju će Direkcija za evropske integracije dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od planirane 84 mjere u periodu april-juni ove godine realizovano je njih 37, u toku je realizacija četiri mjere, a 43 mjere nisu realizovane.

U ovom periodu realizovano je još 18 od 35 nerealizovanih mjera iz prethodnog perioda, tako da su ukupno u prva dva kvartala realizovane 84 mjere od planiranih 156, a u toku je realizacija šest mjera. Ukupno je 58 odsto mjera realizovano ili je u realizaciji, dok 42 odsto mjera nije realizovano.

Akcioni plan obuhvata ukupno 631 mjeru koju bi trebalo da realizuju institucije na nivou BiH, entiteta, te Brčko distrikta i kantona u skladu s ustavnim nadležnostima u 2017. godini i prva dva mjeseca 2018. godine.

Savjet ministara usvojio je i izvještaj Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave o napretku /praćenje sprovođenja Revidiranog akcionog plana jedan Strategije reforme javne uprave u BiH/ za period januar-juni.

U prvom polugodištu ove godine realizovano je 69 odsto ciljeva iz Revidiranog akcionog plana jedan, što je za jedan odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a najveći napredak od dva odsto zabilježen je na nivou BiH.

Izvor: SRNA