latinica  ћирилица
11/10/2017 |  08:25 | Autor: RTRS

Sajam knjiga u Frankfurtu u znaku Andrića i Višnjića

Štand Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji počinje danas, biće u znaku dva jubileja - 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.
Sajam knjige u Frankfurtu - Foto: SRNA
Sajam knjige u FrankfurtuFoto: SRNA

Tim povodom biće održan razgovor o temi "Koliko su djela klasika danas živa; da li savremeni pisci prepoznaju njihov uticaj u sopstvenom stvaralaštvu?" u kojem će učestovati pjesnik Vojislav Karanović i pisac Uglješa Šajtinac.

Na štandu Srbije biće izložene knjige srpskih pisaca prevedene na njemački jezik, izbor iz savremene književne i teorijske produkcije, novi tomovi sabranih djela srpskih klasika i monografska literatura, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Za Sajam knjiga u Frankfurtu pripremljene su dvojezične publikacije – katalog "Srbija čita/Čitaj Srbiju" u kome se za prevođenje preporučuju knjige svih žanrova, koje su u posljednje dvije godine dobile najuglednije nagrade, elektronski adresar izdavača, promotivni video i programska brošura "Dijalozi".

Posebna pažnja biće posvećena književnosti za djecu, pa će na panelu "Roman za djecu u savremenoj srpskoj književnosti" govoriti Јasminka Petrović i Uglješa Šajtinac.

U saradnji sa izdavačkom kućom "Agora" i prevodilačkom mrežom "Traduki", organizovana je diskusija "Dokument i imaginacija u savremenoj srpskoj prozi" povodom romana Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama" i "Sunce ovog dana - pismo Andriću", na kojem će učestovati i pisac Nenad Šaponja.

Programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva realizuje Biblioteka Grada Beograda, a tehničku Privredna komora Srbije.

Sajam knjiga u Frankfurtu trajaće do nedjelje, 15. oktobra.

Izvor: Srna