latinica  ћирилица
15/10/2017 |  09:12 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Iran uzvraća SAD: I mi možemo zaboraviti dogovor...

Ministar inostranih poslova Irana Muhamed DŽavad Zarif izjavio je da Iran može da razmotri opciju izlaska iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana ako SAD pokušaju da uvedu sankcije Teheranu, čije slabljenje je bilo predviđeno postignutim sporazumom iz jula 2015. godine, piše Blumberg.
Teheran, Iran (Foto: Fotolia/Borna_Mir) -
Teheran, Iran (Foto: Fotolia/Borna_Mir)

“Ako Iran u bilo kom trenutku osjeti da akcije koje preduzima suprotna strana protiv ukidanja sankcija ne budu dovoljne za Islamsku republiku, država će imati nekoliko opcija, od kojih je jedna-izlazak iz nuklearnog sporazuma“, izjavio je Zarif.

Prema riječima ministra, ako sankcije budu uvedene u sferama posebno važnim za Iran, među kojima je, kako on kaže, proizvodnja nafte i prodaja aviona, Teheran će “dobiti pravo da preduzme mjere koje se tiču njegovog učestvovanja u nuklearnom sporazumu“.

U petak je Tramp objavio novu, oštriju strategiju Vašingtona protiv Teherana. Ona predviđa da će se Sjedinjene Države suprotstaviti “destabilišućem uticaju Irana“ i namjeravaju da pozovu međunarodnu zajednicu da se ujedine kako bi izvršili pritisak na Korpus čuvara islamske revolucije. Osim toga, predsjednik SAD je odbio da potvrdi da li Teheran realizuje sporazum o nuklearnom programu i obećao je da će ga izmijeniti.

Izvor: Sputnik