latinica  ћирилица
15/10/2017 |  11:44 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Bijeljina: Kome će objekat zatvorene škole u Novom naselju? (VIDEO)

I pored protivljenja rukovodstva Osnovne škole "Јovan Dučić", Skupština grada Bijeljina donijela je odluku da se pravo korišćenja nad objektom zatvorene područne škole u Novom naselju, sa škole prenese na grad da bi bilo ustupljeno jednoj nevladinoj organizaciji.
Sudbina zatvorene škole - Foto: RTRS
Sudbina zatvorene školeFoto: RTRS

Istovremeno, područna škola u Patkovači već ima nedostatak prostora, pa će već početkom naredne školske godine biti zatražena nova dogradnja škole.

Područna škola u Novom naselju Bijeljina zatvorena je prije tri godine zbog nedovoljnog broja učenika.

Rukovodstvo ove škole tražilo je od gradske uprave da se objekat prebaci na drugu lokaciju gdje je potreban dodatni prostor.

- Mi ćemo sljedeće godine imati veliki problem u Patkovači jer ćemo imati nedostatak učionica. Mi smo njima predložili da se taj montažni objekat prenese u Patkovaču i iskoristi pošto je novije gradnje, pogodan je i odličan, kaže Dejan Vuković, direktor Osnovne škole „Јovan Dučić“ Bijeljina.

Škola u Patkovači izgrađena je prije nešto više od jedne decenije, i već je dograđivana, ali je učionički prostor nedovoljan za sve veći broj učenika.

Od ukupno 1.200 učenika Osnovne škole Јovan Dučić, čak 520 je u Patkovači.

Samo ove godine u prvi razred upisano je 65 djece.

U Savjetu roditelja ističu da je sasvim neracionalno ustupati nekome školsku imovinu, a zatim od resornog ministarstva tražiti da finansira novo proširenje škole.

- Ogroman broj stanovništva je doselio i doseljava još uvijek. Kako mi imamo informacije, stanovništvo će se još uvijek naseljava i samim tim dolazi i do potrebe za većom školom, za nadogradnjom postojeće škole, kaže Radovan Bošnjačić, član savjeta roditelja.

Radenko Lukić, takođe član Savjeta roditelja, ističe da je već nastao problem sa brojem učenika u školi i sa normalnošću odvijanja nastave.

U gradskoj upravi kažu da je objekat zatvorene škole neracionalno premještati na drugu lokaciju. Smatraju da će ustupanjem zgrade udruženju građana Otaharin koje se bavi obrazovanjem Roma, zaštititi imovinu od propadanja.

- Mislim da jednim potezom rješavamo dvije stvari. Prvo emo taj objekat zaštiti, a drugo- izaći ućemo susret nekom udruženju i dodijeliti im prostor koji oni mogu adekvatno koristiti, naglašava Tomica Stojanović, načelnik Odjeljenja za stambeno- komunalne poslove Grada Bijeljina.

Pored zatvorene škole koja će biti ustupljena udruženju Otaharin nalazi se i desetak dunuma obradive zemlje takođe u vlasništvu grada Bijeljina i koje će takođe biti dato na korištenje Udruženju.