latinica  ћирилица
15/10/2017 |  12:45 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Cvijanović u SAD: Vlasti na nivou BiH kočničari reformi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je tokom razgovora u Vašingtonu sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda da sprovođenje Reformske agende i dogovorene procese remeti nepostojanje parlamentarne većine na nivou BiH čime se pokazuje da su vlasti na nivou BiH kočničari reformskih procesa.
Cvijanović u SAD - Foto: SRNA
Cvijanović u SADFoto: SRNA

Tokom razgovora je utvrđeno da su institucije Srpske svoj dio obaveza u vezi sa aranžmanom sa MMF-om ispunile još u decembru 2016. godine, a predstavnici MMF-a su ponovili da su uslovi za nastavak aranžmana donošenje Zakona o akcizama i Zakona o osiguranju depozita na nivou BiH.

Cvijanovićeva je istakla da su predstavnici MMF-a jasno poručili da se rokovi i obaveze moraju poštovati, dodajući da nepoštovanje dogovorenih obaveza ugrožava ne samo aranžman sa MMF-om, nego i saradnju sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama, ali i benefite koje bi BiH mogla da ima od pristupanja Transportnoj zajednici.

Ovom prilikom je istaknuto da je aranžman sa MMF-om važno uporište za realizaciju razvojnih politika koje su usklađene sa mjerama predviđenim Reformskom agendom, a na koje su se obavezali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U odvojenim susretima, Cvijanovićeva se sastala sa izvršnim direktorom belgijsko-holandske konstituence Borda MMF-a Entonijem De Lanojem i zamjenikom izvršnog direktora Ričardom Dornbošem, te šefom Misije MMF-a za BiH Nadimom Ilahijem, direktorom Odjela za Evropu pri MMF-u Poulom Tomsenom i zamjenikom generalnog direktora MMF-a Taom Zangom.

Sastanci su održani u okviru redovne Godišnje skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastancima je ocijenjeno da je saradnja institucija Srpske i MMF-a dobra, a razmijenjena su i mišljenja i o drugim aktuelnim temama u vezi sa regulativom u finansijskom sektoru i oblasti fiskalne politike.

Izvor: SRNA