latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:16 ⇒ 16/10/2017 | 11:07 | Autor: RTRS

Premijerka Srpske u MMF: Bez akciza nema nastavka aranžmana (VIDEO)

Sprovođenje Reformske agende i dogovorene procese remeti nepostojanje parlamentarne većine na nivou BiH, čime se pokazuje da su vlasti na nivou BiH kočničari reformskih procesa, istakla je predsjednica Vlade Željka Cvijanović, tokom razgovora u Vašingtonu sa predstavnicima MMF-a.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Utvrđeno je da su institucije Srpske svoj dio obaveza u vezi sa aranžmanom sa MMF-om ispunile još u decembru 2016. godine, a predstavnici MMF-a su ponovili da su uslovi za nastavak aranžmana, donošenje Zakona o akcizama i Zakona o osiguranju depozita na nivou BiH.

Iz MMF-a poruka da se rokovi i obaveze moraju poštovati. Iz Republike Srpske odgovor je da postoji opredjeljenje da treba nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom i da aranžman sa MMF-om ostane aktuelan. Zakon o akcizama nije uslov samo za njegovu realizaciju, nego i za povlačenje sredstava EBRD-a za izgradnju autoputeva i EU u okviru Transportne zajednice. Zato je premijerka sa MMF-om, kako je izjavila za našu televiziju, razgovarala i o planu B, za slučaj da Zakon o akcizama ne bude usvojen do kraja oktobra, kada ističe produženi rok MMF-a i EU.

- Mi smo razgovarali šta su mogućnosti, šta su varijante na koji način da doskočimo situaciji da se aranžman očuva, ali konačna varijanta će biti nešto o čemu ćemo razogvoarati tokom njihove posjete u novembru. Ali, svi polažu nadu da bi se moglo desiti usvajanje zakona do kraja oktobra - rekla je Cvijanovićeva.

Nivo BiH koči i realizaciju ispregovaranih programa sa Svjetskom bankom. U ovoj finansijskoj instituciji, ističe premijerka Srpske, zabrinuti su zbog sporog procesa ratifikacije značajnih programa – za zapošljavanje, za razvojne politike i jačanje bankarskog sektora. Јedna od tema razgovora bilo je i restrukturiranje Željeznica Republike Srpske.

Premijerka kaže da se duboko ušlo u razgovore i definisanje aranžamana o pitanju rekonstruisanja Željeznica Srpske.

- Svjetska banka nam je važan partner u tom projektu i odlučeno je da se ide dalje po planiranoj dinamici. Iskoristila sam i priliku da tražim proširenje projekta energetske efikasnosti za koje su zainteresovane naše opštine - istakla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske sa članovima Kongresa razgovarala je o političkoj situaciji u BiH i regionu. Očekivano, ističe, najveći interes iskazan je za bezbjednosnu situaciju.

- Ukazala sam da naš MUP ima odličnu saradnju sa bezbjednosnim službama i agencijama za sprovođenja zakona drugih zemalja. To je, naravno, pozdravljeno i očekivanja su usmjerena na to da treba da postoji intenzivna saradnja svih i da se cijeni sve što radi Republika Srpska i što daje svoj doprinos takvoj globalnoj borbi i nastojanjima - navela je premijerka.

Za Srpsku je veoma važno da ima ovakve kontakte i da bude ravnopravan sagovornik u razgovorima o finansijskim i bezbjednosnim pitanjima, koji u kontinuitetu traju godinama, zaključila je predsjednica Vlade Srpske.