latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:24 ⇒ 16/10/2017 | 13:19 | Autor: RTRS

Kurc, najvjerovatnije, novi kancelar Austrije (VIDEO)

Austrijski šef diplomatije i lider Narodne stranke Sebastijan Kurc na dobrom je putu da postane novi kancelar ove zemlje.
Sebastijan Kurc - Foto: RTRS
Sebastijan KurcFoto: RTRS

Prema prvim projekcijama koje su urađene po zatvranju birališta, stranka Sebastijana Kurca vodi sa 30,2 odsto glasova. Ipak, novu vladu neće moći da formira bez Socijaldemokratske ili Slobodarske partije.

Stavove Slobodarske partije Hajnca Kristijana Štrahea, koja je veliki broj glasača privukla antiimigrantskim stavovima, u velikoj mjeri prihvatila je i Narodna partija, zahvaljujući čemu i jeste prva politička snaga u Austriji, a njen lider, 31-godišnji Sebastijan Kurc, kandidat za najmlađeg austrijskog kancelara i lidera u zapadnoj Evropi.

- Sebastijan Kurc i njegova partija su prepoznali da su ljudi zabrinuti zbog imigracije i da nju treba ograničiti i kontrolisati, ali njegova rješenja su, prije svega, ekonomska što znači da je on uspostavio jedan sistem u kojem se ekonomskim metodama ovo da riješti. To će biti najvažnije pitanje - da li je ekonomija glavni plan kojim se rješava čitav ovaj problem - komentarisao je politolog Đorđe Tomić.

Značajan dio biračkog tijela u Austriji čine Srbi, kojih je oko 200.000 prema posljednjim podacima.

Uoči izbora, Sebastijanu Kurcu stigla je podrška od jednog od najpoznatijih Austrijanaca. Arnold Švarceneger, holivudska zvijezda i bivši guverner Kalifornije, Narodnoj partiji i Sebastijanu Kurcu poželio je pobjedu na izborima.