latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:31 ⇒ 16/10/2017 | 07:42 | Autor: RTRS

Makedonci biraju lokalne vlasti (VIDEO)

U samo deset mjeseci, Makedonci su ponovo na izborima, a ovaj put na lokalnim. Kao i na prethodnim, i na ovima će presuditi glasovi Albanaca.
Makedonija - izbori - Foto: RTRS
Makedonija - izboriFoto: RTRS

Vodeće političke stranke, i ovaj put, građanima su izbore predstavljali kao istorijske i ključne, pa se umjesto o lokalnim problemima govorilo o nacionalnim pitanjima i budućnosti države -sporu sa Grčkom u vezi s imenom, integraciji u EU i NATO i pravima albanske zajednice.

Građani očekuju da se lokalne vlasti posvete rješavanju svakodnevnih problema, kao što su brojna komunalna pitanja.

Navode i da im mnog toga nedostaje u lokalnim sredinama, ali se nadaju da će biti izabrani ljudi koji će znati da rješavaju probleme na povoljan način za građane.

Premijer Zoran Zaev i vodeći funkcioneri njegove stranke pozivali su u kampanji na konačan poraz "gruevizma", aludirajući na lidera opozicionog VMRO-DPMNE, Nikole Gruevskog, čija stranka je pobjeđivala na svim izborima u Makedoniji od 2006. godine. Na posljednjim lokalnim izborima osvojili su vlast u 56 od ukupno 81 opštine u zemlji. Koliko su ovi izbori bitni i za jedne i za druge, pokazuje i saopštenje policije da je podneseno sedam prijava zbog pokušaja podmićivanja, a na jednom biračkom mjestu došlo je i do tuče.

Prema riječima Tonija Angelovskog, portparol MUP-a Makedonije, podneseno je nekoliko izvještaja o nepravilnostima. Kako je konstatovao, izbori su uglavnom protekli mirno, bez većih incidenata, a svaka nepravilnost se ispituje.

Najžešća bitka vodi se u makedonskoj prestonici, gdje se za poziciju gradonačelnika takmiči osam kandidata. Favoriti su kandidati opozicone VMRO-DPMNE Koče Trajanovski i Petre Šilegov iz SDSM-a. Trajanovski je obećao da će, ako treći put preuzme funkciju gradonačelnika, za zamjenika imenovati Albanca Muhameta Ametija.