latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:56 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

Sirevi iz manastira Klisine sve traženiji (VIDEO)

Manastir Klisina godinama je mjesto okupljanja vjernika iz okoline Prijedora. Međutim, manje je poznato da bratija ovog manastira proizvodi sireve koji su po kvalitetu prepoznatljivi širom regije. Zbog velike potražnje, monasi razmišljaju i o proširenju proizvodnje.
Monasi u manastiru Klisina prave sir - Foto: RTRS
Monasi u manastiru Klisina prave sirFoto: RTRS

Rijetko ko iz okoline Prijedora nije čuo za sir iz manastira Klisine. Monasi su ovaj posao pokrenuli prije četiri godine, slučajno i bez velikih očekivanja. Trud se isplatio i danas raspolažu pravom malom fabrikom.

Otac Trifun kaže da najčešće prave sir "gaudu", ne držeći se previše originalanog recepta, već po savjetu tehnologa. Dodao je da ponekad rade još dvije vrste ovog mliječnog proizvoda.

Za dobijanje ovih delikatesa neophodno je kvalitetno mlijeko, uslovi za proizvodnju, ali i strogo poštovanje tehnoloških procedura. Proces nastanka sira, u zavisnosti od vrste, traje oko tri mjeseca. Za željeni kvalitet, pažnja se posvećuje svakoj sitnici.

Otac Danilo kaže da je njegovo zaduženje sušenje sira da bi se dobio željeni kvalitet.

Sirevi koji pripremaju monasi u Klisini kvalitetom su privukli i najzahtjevnije kupce. Zbog neočekivano dobre prodaje, kako priznaju, razmišljaju da prošire proizvodnju.

Za sada se sirevi mogu kupiti samo u krugu manastira, međutim, izvjesno je da će se uskoro naći na trpezama širom Srpske. Potencijal je veliki, a kako će biti iskorišten pokazaće vrijeme.