latinica  ћирилица
15/10/2017 |  19:38 ⇒ 16/10/2017 | 07:49 | Autor: RTRS

Referendum o bh. pravosuđu i dalje svađa vladajuće i opoziciju (VIDEO)

I danas brojna reagovanja u vezi sa nedolaskom predstavnika opozicionih stranaka na sastanak kod predsjednika Republike o presudi Naseru Oriću.
Banjaluka: Sastanak kod predsjednika - Foto: SRNA
Banjaluka: Sastanak kod predsjednikaFoto: SRNA

Dok za predstavnike vladajućih partija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno – otadžbinskog rata, za nedolazak nema opravdanja, iz opozicije i danas poručuju - organizujte referendum i mi i naši simpatizeri ćemo se odazvati. Predsjednik Srpske odgovara - dođite u Parlament i glasajte za njegovo sprovođenje.

Nedopustivo i nedostojno je ne okupiti se oko sramne presude Suda BiH Naseru Oriću, poručio je danas predsjednik Dodik. On će se, kaže, odazavati na svaki sastanak koji o ovoj temi organizuje opozocija, na bilo kojem mjestu, osim u Sarajevu. Nema ništa ni protiv poziva opozicije da referendum bude organizovan, ali poručuje im da za to moraju glasati u Parlamentu Srpske.

- Samo neka odu u Parlament i neka dignu ruku za to i referendum će biti proveden. Takav njihov pristup je špekulativan i podrazumijeva neku njihovu špekulaciju. Јavno reći nije dovoljno, treba i javno odlučiti - kaže Dodik.

Ako iz opozicije ne budu glasali za referendum, biće proveden zaključak sa jučerašnjeg sastanka – potpisivanje peticije o radu Suda i Tužilaštva BiH, što je, kaže Dodik, takođe vrsta referenduma. Iz opozicije i danas poruka da će podržati referendum, ali samo kao glasači.

ZOoran Latinović, član GO SDS-a, kaže neka vlast organizuje referendum, te da će on prvi, kao i predsjednik SDS Vukota Govedarica i njihovi simpatizeri izaći na glasanje i podržati referendum.

Da ovakva podrška opozicije nije iskrena, smatra i Staša Košarac (SNSD).

- Oni traže provođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer žele da međunarodni zvaničnici zabrane svako inostrano investiranje u Republiku Srpsku, a najviše od svega bi htjeli vidjeti nove međunarodne sankcije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - rekao je član Predsjedništva SNSD-a.

Ako su već mislili da podrže referendum, trebalo je da dođu na jučerašnji sastanak, smatra potpredsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić. Dodaje da je ponašanje opozicije u vezi s ovim pitanjem vjerovatno uvod u nove pokušaje blokade Narodne skupštine.

- Za nas je najteže saznanje da je potez SzP direktno ispoljavanje volje SDA i snaga koje se zalažu za nestanak Republike Srpske - navodi Stevandić.

Za nedolazak na sastanak kod predsjednika Republike nema opravdanja, poručeno je juče i iz organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Ne bih kometarisao izjave pojedinih udruženja. Činjenica je da je Sud BiH i u slučaju Nasera Orića pokazao jednu veliku pristrasnost, ali nije samo problem u Sudu BiH, kod sudija i tužilaca, ima i drugih stvari koje škripe - kaže Latinović.

Podsjećamo, predsjednik Dodik juče je opoziciji dao rok od deset dana da javno podrži i glasa za odluku o referendumu. Iz opozicije odgovaraju da ne priznaju taj rok i da je jedini rok za sprovođenje referenduma onaj od 50 dana od dana objavljivanja odluke u Službenom glasniku. Sudeći po čvrstim stavovima i jedne i druge strane, kompromis teško da će biti postignut.